Цікаве про корисний буряк

Ми звикли, що буряк дуже корисний та смачний овоч, це один з найбільш універсальних інгредієнтів в кулінарії. Його варять, смажать, запікають, з нього роблять пюре, супи, закуски та навіть використовують при виготовленні соку.

Буряк додають не лише через його насичений червоний колір та пікантний смак, в ньому міститься багато вітамінів та клітковини. Буряк корисний завдяки своїм антиоксидантним та проти- запальним властивостям, що надає темно-червоний пігмент – беталаїн.

Сам овоч містить переважно воду і багато клітковини (2,3г на плід середнього розміру) та поживних речовин, таких як кальцій, магній, калій та вітамін А. Буряк є одним з головних інгредієнтів класичного українського борщу і тому надаємо добірку цікавих фактів про цей коренеплід.

☑️Буряк – дворічна рослина і це означає, що його життєвий цикл триває два роки. В перший рік життя розвивається м’ясистий соковитий коренеплід та широкі листки на довгих черешках, а на другий рік з’являється стебло, яке може виростати до метра висотою на якому розквітають дрібненькі квіти.

☑️Буряк вирощується на всіх континентах окрім Антарктиди, але його батьківщиною вважається Далекий Схід та Індія. Саме тут люди вперше скуштували дикий буряк, який є родичем всіх сучасних видів буряка.

☑️В давнину коріння буряка не використовувалось для приготування їжі, з нього робили відвари та настоянки, які застосовували для лікування застуди та зубного болю.

☑️Хоч ми більш знайомі з червоним буряком, у світі є величезне різноманіття сортів, які відрізняються не лише за кольором, формою та смаком, а й по вмісту корисних речовин. Сьогодні, крім червоного, можна побачити яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий і навіть смугастий буряк.

☑️Коренеплідні форми буряка культивували та почали вирощувати понад дві тисячі років тому. Перші згадки про буряк, на території України, датуються десятим століттям і лише через 200-300 років його почали вирощувати в Європі.

☑️Буряк має дуже стійке забарвлення, він на відміну від яблук чи малини не втрачає свого кольору при випіканні чи варінні. В шістнадцятому столітті сік буряка використовували як натуральний червоний барвник. Ним фарбували тканину та навіть використовували як фарбу для волосся. Якщо ви хоч раз готували буряк то, мабуть, стикались з проблемою рожевих пальців, але цю неприємність легко усунути – просто перед миттям протріть руки лимонним соком та сіллю і плями від буряка легко змиються милом.

☑️Ви, мабуть, також чули про кормовий буряк – вид який використовується для годування худоби, але мало кому відомо, що за своїм хімічним складом він практично не відрізняється від інших сортів буряка. В кормовому буряку міститься багато клітковини та харчових волокон, які відмінно підходять як тваринам так і людині.

☑️В буряку міститься дуже велика кількість цукру, в коренеплоді його частина сягає до 20%. Колись цукор отримували лише з цукрової тростини, а сьогодні третина цукру у світі виготовляється з цукрового буряка. Через високий вміст цукру з буряка роблять навіть вино, пиво та сироп.

☑️Буряк одна з небагатьох рослин, які повністю їстівні. В їжу можна вживати всі частини рослини, починаючи від листя і закінчуючи коренеплодом. Також буряк дуже багатий на вітаміни А і К, фолієву кислоту та калій. Сік буряка один з кращих натуральних антиоксидантів, він позитивно впливає на кровообіг та знижує кров’яний тиск.

Вживайте, не ігноруйте цей корисний коренеплід і нехай вам буде здоров’я!

Знайти