Цитруси – користь вживання для здоров’я

🍊Цитрусові вирощують принаймні у 114 країнах світу. Усі цитрусові (апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути та інші) дуже корисні для організму. Вони багаті на аскорбінову кислоту (вітамін С), вітаміни групи B, вітаміни А, Р, фітонциди, що сприяють виведенню токсинів та шлаків з організму.

Кожний цитрус володіє власним неповторним ароматом і смаком. При достатній кількості подібних фруктів у раціоні, особливо взимку, можна не приймати полівітаміни, оскільки організм буде одержувати необхідні йому речовини у природному вигляді.

Користь цитрусових полягає в наступному:

  • відновлення клітин;
  • виведення шлаків і токсинів;
  • очищення судин;
  • нормалізація артеріального тиску;
  • стимуляція метаболізму;
  • поліпшення стану шкіри;
  • зменшення кількості зморшок;
  • уповільнення процесів старіння.

☝️У цитрусових мало калорій, тому вони корисні схильним до швидкого набору ваги та при будь-якій стадії ожиріння. Вони володіють дивовижною здатністю “спалювати жири”: 1 маленький Клементин – 35 калорій, 1 середній апельсин – 62 калорії, половина рожевого грейпфрута – 52 калорії, половина білого грейпфрута – 39 калорій, сік 1 лимона – 12 калорій.

🍋Лимон. У плодах лимона є пектин, ефірні олії, біофлавоноїди. Лимони стимулюють вироблення ензимів і травних соків у слизовій шлунку, що сприяє поліпшенню засвоєння організмом заліза і кальцію. Не зважаючи на те, що лимон досить кислий фрукт, він здатний знижувати кислотність шлункового соку. Значний вміст вітаміну С (40 мг в 100 гр) чудово зміцнює імунну систему нашого організму. В лимонах багато солей калію, а також вітамінів А, D, В. Лимон виводить з організму шлаки та шкідливі речовини. Лікарі рекомендують вживати його після тривалого лікування антибіотиками – адже цитруси ефективно очищують та відновлюють печінку. Вітамін Р, що входить до складу лимонів, зміцнює кровоносні судини й підвищує тиск. Лимони чудово запобігають простудним захворюванням, ангіні, грипу, фарингіту. В цих плодах міститься унікальне поєднання — цитрин (належить до великої групи антиоксидантів), що зміцнює стінки великих і дрібних кровоносних судин, відновлює еластичність тканин, запобігають розвитку серцево-судинних захворювань.

🍑Апельсин. Велика кількість вітаміну С (60 мг в 100 гр) робить вживання апельсинів актуальним у період епідемій застудних захворювань. В апельсинах містяться необхідні для нормальної життєдіяльності людини вітаміни Р, А, В. Завдяки кислоті у даному фрукті немає шкідливих нітратів і нітриту. Ще однією, дуже важливою особливістю застосування апельсинів можна вважати їх високу ефективність у виведенні з організму токсинів, шлаків. Вони чудово регулюють водно-сольовий баланс, успішно зменшують набряки різного походження. Ефективно застосовуються в якості смачного лікарського засобу при анемії та захворюваннях суглобів. Апельсини, особливо червоного кольору, корисні для людей, які стежать за своєю вагою. Апельсин використовують косметологи, які пропонують прекрасні маски для розгладження зморшок і значного покращення кольору обличчя.

🍊Мандарин. У мандарині 89,7% з усієї його м’якоті припадає на воду. Приблизно 10,3% м’якоті складається з цукрів, кислот, пектинових речовин, мінеральних солей, глікозидів, ефірних олій і вітамінів. Вітаміни в плодах складають до 40 мг (зі 100 гр. м’якоті), з яких 35 мг припадає на вітамін С, решта 5 мг — це вітаміни групи B, Р, К, D і провітамін А. Мандариновий сік містить кальцій, магній і калій, сприяє поліпшенню обміну речовин і підвищує апетит. Шкірка мандарина багата ефірними оліями (1,9-2,5%), а біла сіточка, яка відділяє шкірку від м’якоті, містить флавоноїдні глікозиди, які ефективно впливають на стінки кровоносних судин.

🍋Лайм. Родич звичайного лимона, але вміст вітаміну С тільки 29 мг в 100 гр. Володіє тонким ароматом і приємним кислувато-гірким смаком. Лайм корисніший, ніж лимон. У ньому містяться не тільки вітаміни, але і тонізуючі речовини, які допоможуть впоратися з осінньою та зимовою нудьгою і втомою. Вибирайте плоди з блискучою гладкою шкіркою жовтувато-зеленою або смарагдового забарвлення. Пам’ятайте про те, що вони швидко псуються, і не робіть дуже великих запасів.

🍋Кумкват. Незвичайний мініатюрний цитрус, який не вимагає очищення перед вживанням і тому дуже популярний. Смак цього фрукта представлений цікавим поєднанням легкої терпкості, ментолового присмаку цедри та соковитості апельсинової м’якоті. Кумквати можна додавати в салати й коктейлі, використовувати для приготування вітамінних напоїв та десертів.

🟠Грейпфрут. Як і інші цитрусові, містять фітонциди та вітаміни (вітаміну С 45 мг в 100 гр). Крім того, саме в цих плодах виявлено найбільше тонізуючих речовин. З’їдайте по одному спілому грейпфруту на день, і дуже скоро Ви відчуєте, як відновлюються сили, зникає втома, повертаються бадьорість і гарний настрій. Особливо корисні ці цитрусові при щоденній розумовій праці та малорухомому способі життя.

🟠Помело. Трохи нагадує грейпфрут, але відрізняється більшими розмірами й дуже товстою шкіркою. Помело є джерелом багатьох вітамінів та мінералів, а саме: вітаміну С (61 мг в 100 гр), а також вітамінів групи B, РР, А, рослинної клітковини, пектину, мінералів калію, кальцію, заліза, фосфору. Помело має здатність активізувати обмінні процеси в організмі та покращувати засвоєння поживних речовин, це відбувається завдяки високому вмісту клітковини – грубих волокон, які добре впливають на травлення, дозволяючи організму засвоювати з їжі максимум вітамінів та мінералів, а також своєчасно позбавлятися шлаків. Виявляючи сечогінну дію, допомагає позбавитися від шлаків і токсинів, що накопичилися, забезпечуючи максимальне засвоєння поживних речовин з їжі.

Недоліки цитрусових

Вони можуть спричиняти алергію. Тож алергікам варто споживати ці плоди маленькими порціями, стежити за своїм станом, Ці фрукти протипоказані тим, хто має схильність до розладів у роботі травного тракту або ж гастрит із підвищеною кислотністю. Вони можуть негативно впливати на слизову шлунку, спричиняти запалення нирок, виникнення алергії та діатезів у дітей.

Не варто вживати лимони людям зі слабкою зубною емаллю, оскільки лимонний сік здатний остаточно її зруйнувати, лікарі-стоматологи радять після вживання в їжу цитрусових ретельно промивати ротову порожнину, навіть застосовуючи спеціальні настої для полоскання. Також вживання в їжу лимона протипоказано при ангінах, оскільки він подразнює слизову, може спричинити опік.

☝️Якщо Ви хочете спробувати новий сорт цитруса, придбайте один або два плоди – можливо, у Вас виникне алергія на новий фрукт, або ж просто не сподобається його смак.

Знайти