У яких продуктах найбільший вміст міді?

ℹ️Мідь (Cu) – найважливіший мінерал, необхідний для зміцнення кісток, здоров’я серця та покращення захисних функцій. Однак, оскільки організм не може виробляти мідь самостійно, потрібно одержувати її з їжею.

Для щоденної потреби людині необхідно всього близько 900 мкг міді, вона життєво важлива для правильного функціонування нервової та імунної систем.

У чому користь міді?

  • Захист від остеопорозу – близько 2/3 міді в організмі накопичується у кістках та м’язах. Мінерал уповільнює втрату кісткової маси та допомагає організму справлятися з резорбцією (руйнуванням) кісткової тканини.
  • Вироблення колагену – зберігає шкіру та сполучну тканину здоровими. Фермент під назвою лізилоксидазу, що містить мідь, відіграє ключову роль підтримки здоров’я шкірного покриву. Певні типи колагену також підтримують здоров’я суглобів.
  • Імунна функція – бере участь у виробленні нейтрофілів, моноцитів, Т-лімфоцитів та природних клітин-кілерів. Має протимікробні властивості, допомагаючи виробляти антитіла та боротися з інфекцією.
  • Антиоксидантні властивості – підвищує здатність організму справлятися із запаленням, проникаючи у вільні радикали та руйнуючи їх.
  • Поліпшення нейронної відповіді – відіграє ключову роль здоров’я мозку й у тому, як організм передає сигнали через нервову систему. Близько 9% міді у нашому організмі міститься у мозку.

Причини та ознаки дефіциту

Недолік виникає через занадто мале споживання міді чи її поганого засвоєння. Більшість людей споживають достатню кількість міді у своєму раціоні. Надмірне приймання добавок з цинком може призвести до дефіциту міді. Це пов’язано з тим, що ці речовини конкурують між собою.

Ознаки дефіциту міді включають: анемію, втрату пігменту шкірою, остеопороз (втрату кісткової маси) чи переломи кісток, підвищений ризик інфекції, високий рівень холестерину, проблеми з рівновагою та координацією (атаксія), серцеві аритмії (нерегулярне серцебиття).

Чим загрожує недолік?

Дефіцитний стан супроводжується підвищеною стомлюваністю, зниженням кількості еритроцитів і посивінням волосся.

Ознаки надлишку

Накопичення мінералу може призвести до неврологічних порушень і важких уражень печінки.

Надлишок міді супроводжується: нудотою, блювотою, головними болями, діареєю та порушенням координації рухів. Також можлива жовтушність шкіри.

В яких продуктах міститься найбільше міді?

Велика кількість мінералу входить до складу:

  • яловичої печінки – 14,3 мг;
  • гусячої печінки – 7,5 мг;
  • спіруліни – 6,1 мг;
  • грибів шиїтаке – 5,2 мг;
  • устриць – 4,4 мг;
  • какао-порошку – 3,8 мг;
  • соєвого борошна – 2,9 мг.

Також багато міді міститься в кеш’ю, кальмарах та базиліку. Цим мінералом багаті насіння соняшника, фундук, бразильський і волоський горіх.

👨‍⚕️При дефіцитних станах призначаються добавки, що містять мінерал. Попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати добавки з міддю, оскільки надмірне споживання цього мінералу може завдати шкоди здоров’ю.
Фахівці рекомендують отримувати мідь з їжі, що знижує ризик дисбалансу та токсичності.

👍Дотримуйтесь збалансованої дієти для поповнення добової потреби організму в міді!

Знайти