У яких продуктах найбільший вміст міді?
7 липня 2025
ℹ️Мідь (Cu) – найважливіший мінерал, необхідний для зміцнення кісток, здоров’я серця та покращення захисних функцій. Однак, оскільки організм не може виробляти мідь самостійно, потрібно одержувати її з їжею.
Для щоденної потреби людині необхідно всього близько 900 мкг міді, вона життєво важлива для правильного функціонування нервової та імунної систем.
У чому користь міді?
- Захист від остеопорозу – близько 2/3 міді в організмі накопичується у кістках та м’язах. Мінерал уповільнює втрату кісткової маси та допомагає організму справлятися з резорбцією (руйнуванням) кісткової тканини.
- Вироблення колагену – зберігає шкіру та сполучну тканину здоровими. Фермент під назвою лізилоксидазу, що містить мідь, відіграє ключову роль підтримки здоров’я шкірного покриву. Певні типи колагену також підтримують здоров’я суглобів.
- Імунна функція – бере участь у виробленні нейтрофілів, моноцитів, Т-лімфоцитів та природних клітин-кілерів. Має протимікробні властивості, допомагаючи виробляти антитіла та боротися з інфекцією.
- Антиоксидантні властивості – підвищує здатність організму справлятися із запаленням, проникаючи у вільні радикали та руйнуючи їх.
- Поліпшення нейронної відповіді – відіграє ключову роль здоров’я мозку й у тому, як організм передає сигнали через нервову систему. Близько 9% міді у нашому організмі міститься у мозку.
Причини та ознаки дефіциту
Недолік виникає через занадто мале споживання міді чи її поганого засвоєння. Більшість людей споживають достатню кількість міді у своєму раціоні. Надмірне приймання добавок з цинком може призвести до дефіциту міді. Це пов’язано з тим, що ці речовини конкурують між собою.
Ознаки дефіциту міді включають: анемію, втрату пігменту шкірою, остеопороз (втрату кісткової маси) чи переломи кісток, підвищений ризик інфекції, високий рівень холестерину, проблеми з рівновагою та координацією (атаксія), серцеві аритмії (нерегулярне серцебиття).
Чим загрожує недолік?
Дефіцитний стан супроводжується підвищеною стомлюваністю, зниженням кількості еритроцитів і посивінням волосся.
Ознаки надлишку
Накопичення мінералу може призвести до неврологічних порушень і важких уражень печінки.
Надлишок міді супроводжується: нудотою, блювотою, головними болями, діареєю та порушенням координації рухів. Також можлива жовтушність шкіри.
В яких продуктах міститься найбільше міді?
Велика кількість мінералу входить до складу:
- яловичої печінки – 14,3 мг;
- гусячої печінки – 7,5 мг;
- спіруліни – 6,1 мг;
- грибів шиїтаке – 5,2 мг;
- устриць – 4,4 мг;
- какао-порошку – 3,8 мг;
- соєвого борошна – 2,9 мг.
Також багато міді міститься в кеш’ю, кальмарах та базиліку. Цим мінералом багаті насіння соняшника, фундук, бразильський і волоський горіх.
👨⚕️При дефіцитних станах призначаються добавки, що містять мінерал. Попередньо потрібно проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати добавки з міддю, оскільки надмірне споживання цього мінералу може завдати шкоди здоров’ю.
Фахівці рекомендують отримувати мідь з їжі, що знижує ризик дисбалансу та токсичності.
👍Дотримуйтесь збалансованої дієти для поповнення добової потреби організму в міді!