В чому небезпека немитих овочів і фруктів.

Літо та осінь – сезон овочів, фруктів та ягід, які багаті амінокислотами, нтиоксидантами, вітамінами, мікроелементами, клітковиною.

Це період, коли за допомогою дарів природи ми маємо можливість зміцнити свій організм та наповнити його необхідними поживними речовинами.

На етапі вирощування на фрукти, ягоди, овочі та зелень потрапляють різні забруднення, екскременти тварин, пестициди – хімічні препарати, які використовують для обробки від комах.

Під час збору врожаю на продукти можуть потрапляти шкідливі мікроорганізми, які здатні провокувати харчові отруєння у людей.

Безліч процесів, які проходить зібраний урожай – транспортування, пакування та реалізацію, здатні збільшити ризик зараження плодів.

❗ Мити необхідно всі фрукти, овочі та ягоди. Не тільки ті, що вживають сирими прямо зі шкіркою, а й ті, які спершу потрібно очистити: кавуни, дині, банани, апельсини, гранати, ківі та інші.

❗ Під час нарізання або очищення фруктів і овочів від шкірки, мікроорганізми, що знаходяться на поверхні продуктів, через контакт зі шкірою рук можуть потрапити всередину організму людини. Тому важливо ретельно вимити і шкірку.

Якщо не мити овочі та фрукти, можна заразитися:

📌 бактеріями роду Salmonella, які викликають захворювання сальмонельоз (характеризується появою гострої діареї, лихоманки, шлункових спазмів);

📌 бактеріями роду Shigella, які спричиняють гостру кишкову інфекцію дизентерію (характеризується появою частих рідких випорожнень, слабкості, нудоти, підвищення температури тіла);

📌 бактеріями Listeria monocytogenes, що спричиняють гостре інфекційне захворювання – лістеріоз (характеризується появою гарячки, діареї, слабкості м’язів, головними болями, судомами, сплутаністю свідомості).

Знайти