Важливість цинку для організму людини: маленький мінерал з великою роллю

ℹ️Цинк – мікроелемент, який виконує важливі функції для нормальної життєдіяльності людини. Це один із найпоширеніших елементів після заліза.

Він присутній у всіх органах та структурах. Висока концентрація цинку знаходиться в м’язовій та кістковій тканині. Цинк є компонентом великої кількості ферментів та білків. Він бере участь у життєво важливих для організму хімічних реакціях та процесах.

Чому цинк такий важливий?

  • Забезпечує зростання та розвиток кісткової та м’язової тканини.
  • Впливає на формування захисних сил організму в протистоянні вірусної та бактеріальної інфекції.
  • Має антиоксидантні властивості.
  • Покращує якість пам’яті та розумову активність.
  • Перешкоджає підвищеній стомлюваності, збільшує працездатність.
  • Впливає на здоров’я та зовнішній вигляд волосся, нігтів та шкірних покривів.
  • Бере участь у біосинтезі амінокислот, білків та гормонів.
  • Бере участь у метаболізмі вітамінів.
  • Цинк забезпечує смакову чутливість та нюх.
  • Необхідний організму для розщеплення білків, вуглеводів та жирів.
  • Цинк впливає на нормальну роботу репродуктивної системи чоловіків, і жінок.
  • Відіграє важливу роль у зростанні та розподілі клітин.
  • Цинк сприяє зниженню рівня психоемоційної напруги.
  • Сприяє стабільній роботі серцево-судинної системи.
  • За вмістом цинку необхідно стежити людям, які страждають на цукровий діабет.

☝️Цинк не синтезується у людини. Щоб уникнути його дефіциту, слід вживати в їжу продукти, в яких великий вміст мікроелемента: морепродукти, м’ясо, яйця, горіхи.

Найчастіше нестача цинку зустрічається у тих, хто порушує принципи здорового харчування. Не варто обмежувати себе у вживанні корисної їжі та вдаватися до використання дієт без медичного спостереження.

Що викликає нестачу цинку?

✔️недостатнє споживання цинку з продуктами харчування;

✔️підвищена фізіологічна потреба (немовля, підлітковий вік);

✔️порушення засвоєння цинку, недостатність його всмоктування;

✔️надмірні втрати через захворювання шлунково-кишкового тракту або приймання лікарських засобів.

Група ризику:

✔️вегетаріанці, бо з продуктів рослинного походження цей мікроелемент засвоюється гірше, ніж з продуктів тваринного походження;

✔️вагітні та жінки, що годують;

✔️люди, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту;

✔️люди, які страждають на алкоголізм;

✔️при хронічних захворюваннях органів системи виділення;

✔️приймання лікарських препаратів на постійній основі прискорює виведення цинку з організму.

Профілактика дефіциту цинку

Мікроелемент із продуктів тваринного походження засвоюється краще, ніж із фруктів, овочів та зелені. У зернових та бобових культурах міститься фітинова кислота, яка порушує всмоктування цинку. Тому перед приготуванням рекомендується горох, нут, квасоля замочувати у воді на кілька годин. У такому випадку зменшується кількість кислоти, що перешкоджає засвоєнню цинку. Біодоступність мікроелемента зростає.

Основне джерело корисних мікро- та макроелементів для людини – це їжа. Чим вона різноманітніша і збалансована, тим більше поживних речовин отримує організм.

Надлишок цинку в організмі людини

З продуктами харчування одержати передозування цинку практично неможливо. Цей ефект більш ймовірний у разі приймання лікарських препаратів та біологічно активних добавок.

Симптоми передозування цинку:

🔸біль у животі;

🔸нудота, блювання;

🔸порушення стільця (діарея);

🔸зміна артеріального тиску;

🔸поява алергічних реакцій.

Слід зазначити, що при підвищеному рівні мікроелемента порушується всмоктування заліза. Це може спричинити анемію, яка, своєю чергою, спричинить низку негативних наслідків для організму. Залізодефіцитна анемія потребує медичного спостереження та лікування.

👨‍⚕️Не приймайте лікарські препарати та добавки без призначення лікаря.

Бережіть себе та будьте здорові!

Знайти