Вегетаріанство як різновид нетрадиційного харчування
4 жовтня 2024
🥗У розвитку людства проблемам харчування завжди приділялась особлива увага. Адже, у кожній релігійній та етнічно-культурній спільноті людей завжди існували певні уявлення щодо необхідного харчування, які були складовою існуючого світогляду.
На сьогодні, проаналізувавши різномаїття видів харчування, можна умовно виділити традиційне та нетрадиційне харчування. До нетрадиційного належать такі види харчування, які відрізняються від загальноприйнятих у сучасній медицині концепцій харчування здорової та хворої людини. Серед основних видів нетрадиційного харчування найбільш поширеним є вегетаріанство. Вегетаріанство — це давня оздоровча система харчування, що має глибоке релігійне і філософське підґрунтя, базується на продуктах рослинного походження та передбачає певний спосіб життя.
Термін вегетаріанство походить від латинського «vegetis», що означає «життєрадісний, свіжий, повний сил».
Розрізняють кілька різновидів вегетаріанського харчування:
🔷веганство – суворе вегетаріанство, при якому дозволяється вживати лише рослинну їжу 🥦;
🔷лактовегетаріанство – крім рослинної їжі дозволяється вживати молоко та молочні продукти 🥛;
🔷лактоововегетаріанство – дозволяється додатково до молочно-рослинної їжі вживати яйця птиці 🥚.
Вегетаріанство практикувалося протягом тисячоліть. Причини: релігійні переконання, морально-етичні причини, економічні, екологічні та соціальні причини. Саме погіршення соціально-економічної ситуації в будь-якій країні завжди супроводжується вимушеною «вегетаріанізацією» харчування частини населення, оскільки більшість рослинних продуктів дешевші і доступніші, ніж продукти тваринного походження;
Користь вегетаріанства: значний вміст в раціоні клітковини та пектинів сприяє своєчасній появі відчуття ситості, видаленню з кишечнику шкідливих речовин, попередженню атеросклерозу і раку товстої кишки; овочі та фрукти містять достатню кількість вітамінів, які підвищують стійкість організму до несприятливих чинників навколишнього середовища; високий вміст магнію та калію у рослинних продуктах; збалансований вміст насичених і ненасичених жирних кислот (особливо – олія з насіння льону); відсутність в рослинній їжі холестерину. Вегетаріанські страви містять значну кількість антиканцерогенних речовин (вітамін С, бета-каротин, селен).
Недоліки вегетаріанства. У харчовому раціоні суворих вегетаріанців має місце дефіцит повноцінних білків, вітамінів В2, В12, А і D. Вміст кальцію, заліза цинку і міді у продуктах рослинного походження кількісно може бути достатнім, але засвоюваність їх з рослинної їжі низька. У дітей, які тривало перебувають на рослинній дієті частіше спостерігається відставання у фізичному розвитку, зростає ризик виникнення рахіту, анемії. Таким чином, веганство не є раціональним для організму дітей і підлітків, вагітних жінок, осіб важкої фізичної праці та спортсменів. Також веганство не може забезпечити підвищену потребу в легкозасвоюваному кальції у літніх людей, особливо в жінок у період постменопаузи.
Загалом, організм дорослої здорової людини може адаптуватися до веганства. Однак, у випадку хвороби пристосувальні можливості організму можуть виявитися недостатніми, а в разі деяких захворювань (великі хірургічні втручання і травми, опікова хвороба, захворювання органів травлення) підвищується потреба в повноцінному білку, яку не може забезпечити суто рослинна їжа.
Вегетаріанство – не лише дієта, а й певний спосіб життя. Комусь пташку, рибку 🐟, корову 🐄 шкода, хтось хоче тільки схуднути, а хтось серйозно замислюється про своє здоров’я. Як жити і що їсти – це ваш особистий вибір. Для здорових людей оптимальним є змішане харчування: достатнє споживання овочів, фруктів 🍎🍊🥦🍆🍒, різних вегетаріанських страв та помірне споживання м’яса 🍗 та риби 🐟. Це обумовлено тим, що змішаний раціон більш збалансований і створює кращі можливості для пристосування до індивідуальних біохімічних процесів. А позитивні аспекти вегетаріанської дієти можуть бути успішно використані в дієтотерапії з урахуванням індивідуальних особливостей порушень обміну речовин.