Весняні гриби та профілактика отруєнь грибами
5 квітня 2025
🌿З приходом весни разом з першими весняними квітами появляються і перші весняні гриби. Раніше всіх у нас появляються зморшки, які належать до умовно-їстівних грибів. Також в цю пору появляються отруйні гриби – строчки.
Зморшки – гриби, що мають закруглені шапочки, схожі на бджолині стільники. Вони конічні, колір від світло-коричневого до майже чорного, а саме тому, що їх декілька видів. У зморшка ніжка та конічна шапка однакової довжини. У нас зморшки вважаються умовно-їстівними, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами. Дуже важливо – не переплутати зі строчками.
Строчки – отруйні гриби! Вони відрізняються за бриликом, у них він повністю не прикріпляється до ніжки й при надрізі всередині вона заповнена білою м’якоттю, тоді як звичайні зморшки всередині порожнисті. Гриби мають неправильну форму схожі на мозок, висотою до 10 см, в діаметрі – до 15 см. Молоді гриби мають гладеньку поверхню, а коли переростають – стають зморшкуватими.
❗Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Гриби вважають «важкою» їжею. Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
☝️Також треба враховувати, що на території України четвертий рік проводяться бойові дії. Дуже небезпечно збирати дикорослі гриби на територіях бойових дій, де використовувалися вибухові пристрої, в тому числі у парках, скверах, прибудинкових територіях. Гриби, які виросли на цих територіях, забруднені дуже небезпечними хімічними речовинами. Гриби, як природні губки легко та швидко вбирають у себе токсичні сполуки (важки метали, токсичні неметали, пестициди тощо) з землі, повітря та води внаслідок еколого-антропогенного навантаження на навколишнє середовище, і навіть їстівний гриб стає небезпечним. Дані лабораторних досліджень вказують на значне забруднення таких дикорослих грибів важкими металами та іншими хімічними речовинами, що може також бути причиною отруєнь або підсилювати дію грибних токсинів.
🍄Особливо небезпечно збирати гриби у лісосмугах навколо полів, де можливо застосовували пестициди, мінеральні добрива, поблизу ферм, звалищ побутових відходів, поблизу трас, промислових підприємств. Так само небезпечно купувати гриби на стихійних ринках.
Враховуючи ризики, щоб не отруїтися грибами, найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, особливо в цей час, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі.
Якщо ви не можете відмовитися від вживання дикорослих грибів необхідно:
✔️Не купуйте гриби на стихійних ринках.
✔️Уважно оглядати гриби: звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
✔️Збирати лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву необхідно одразу викинути гриб, не залишайте його поряд з іншими. Не брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
✔️Не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
✔️Не збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
✔️Не куштувати сирі гриби.
✔️Вдома ще раз ретельно перевірити гриби: всі сумнівні треба викинути.
✔️Готувати гриби протягом першої доби після збирання.
✔️Варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.