Волоські горіхи: користь, шкода та лікувальні властивості
18 жовтня 2024
Волоський горіх, також відомий як горіх грецький. Сам грецький горіх був поширений у Середземномор’ї (особливо в Греції) та регіонах Європи, які колись називали “Волоськими країнами”. Тому він отримав назву “волоський горіх”, або “грецький горіх”, через асоціацію з цими регіонами. Волоський горіх є найдешевшим і найбільш популярним в Україні, він добре росте в наших погодних умовах.
Волоський горіх – джерело переважно рослинних жирів, білків, невеликої кількості вуглеводів, а також харчових волокон, вітамінів. Волоський горіх містить мікро, макроелементи і дубильні речовини.
Дубильні речовини мають протизапальну дію, настій корисний для полоскання горла при хронічних захворюваннях. Волоський горіх містить жиророзчинні вітаміни А, Е, а також вітаміни групи В, вітамін С, РР, К. З мінералів – багато цинку і йоду. Йоду особливо багато в перетинках горіха, тому можна з них робити настій для поліпшення функцій щитоподібної залози.
У 100 г сирих волоських горіхів міститься: білків – 15,2 г жирів – 65,2 г, вуглеводів – 13,7 г, вода – 4,07 г. клітковини – 6,7 г. цукру – 2,61 г. кальцію – 98 мг, заліза – 2,91 мг, магнію – 158 мг. фосфору – 346 мг, калію – 441 мг, біотину – 2,6 мг вітаміну Е – 2,6 мг. В одній порції (28 г) волоських горіхів міститься: 2,6 г омега-3 та 10,8 г омега-6.
За калорійністю і вмістом білка волоські горіхи можна порівняти з м’ясом, тільки засвоюються легше. За кількістю вітамінів перевершують цитрусові. Їх рекомендують при авітамінозі, при нестачі заліза, як загальнозміцнюючий засіб; вони позитивно впливають на судини головного мозку і знімають нервове напруження.
Лікувальні властивості волоського горіха
- Покращення пам’яті. Горіхи містять незамінні жирні кислоти омега-3 і 6, які допомагають поліпшити пам’ять і когнітивні функції.
- Запобігання депресії. Завдяки вмісту омега-3 вони допомагають запобігти депресії.
- Покращення рухової функції. Жирні кислоти омега-3, що творять чудеса з мозком, у тому числі покращують рухову функцію.
- Запобігання серцевим захворюванням. Попри свою високу жирність, волоський горіх ефективно знижує рівень холестерину в крові. Калій і магній в складі горіхів знижують ризик інфарктів та інсультів, зміцнюють стінки судин, призводять до норми артеріальний тиск.
- Підтримка краси шкіри. Завдяки вмісту вітаміну Е вживання волоських горіхів допомагає шкірі виглядати молодшою – бути здоровою і пружною.
- Волоські горіхи – джерело біотину (вітаміну B7) та вітаміну Е, що допомагає волоссю і нігтям залишатися здоровими, надає їм здорового блиску.
- Допомога в управлінні вагою. Волоські горіхи містять велику кількість клітковини, білків і жирів, які допомагають довше відчувати ситість.
- Додатковий заряд енергії. Волоські горіхи містять багато вітамінів групи B (В1 – 0,39 мг, В5 – 0,82 мг, В6 – 0,8 мг тощо). Вони здатні підвищити кількість енергії в організмі. Коли ви сповнені енергії, у вас більше шансів почати активно рухатися і спалювати калорії!
Користь волоського горіху для чоловіків
Користь волоського горіху для чоловіків полягає в тому, що він допомагає в роботі статевої системи. Особливо корисно ці горіхи їсти в період планування народження дитини. Регулярне вживання волоських горіхів допоможе:
✔️ отримати необхідну енергію;
✔️ у разі простатиту та інших запальних процесів сечостатевої системи;
✔️ поповнити запаси цинку, вітамінів групи В, Е і калію в організмі, які важливі для потенції;
✔️ поліпшити кровопостачання статевих органів.
Користь волоського горіху для жінок
Волоські горіхи рекомендують їсти тим, хто втратив багато крові: була операція, пологи та інше. Горіхи корисні в разі порушень менструального циклу і допомагають при періодичних болях; сприяють нормалізації роботи статевих залоз. У період вагітності у більшості жінок формується дефіцит заліза. Горіхи в раціоні в поєднанні зі стравами з червоних сортів м’яса або яєць допоможуть привести гемоглобін у норму. Кальцій і фосфор у горіхах беруть участь у формуванні скелета плода. Магній у складі допоможе на пізніх термінах виводити з організму зайву воду, щоб не було набряків, знизити тонус матки.
Шкода волоських горіхів
Обмежувати горіхи потрібно в разі ожиріння через високу калорійність. Добова норма: 1-3 горіхи, приблизно 15-40 г. Горіхи – сильний алерген. Чим небезпечні волоські горіхи, так це тим, що можуть спричинити алергічну реакцію та анафілактичний шок. У стадії загострення хвороб шлунково-кишкового тракту волоські горіхи також несуть небезпеку. У разі виразки шлунка, гастриту, панкреатиту, діареї горіхи протипоказані. Якщо горіхи переїсти, це може спричинити порушення в роботі мозку, печінки та нирок.
Скільки волоських горіхів на день можна їсти
У горіха висока енергетична цінність за рахунок великої кількості жирів. Приблизно на 100 г продукту – 654 ккал і 2740 кДж Тому вживати рекомендується в невеликій кількості. Насамперед, фахівці не рекомендують поєднувати волоські горіхи з іншими продуктами, особливо вуглеводними. Краще використовувати ядра як варіант для перекусів. Здоровим людям можна з’їдати приблизно, 4-6 штук волоських горіхів на день, для людей похилого віку і дітей до 7 років ця кількість зменшена і становить 3-4 ядра. Діабетикам рекомендовано їсти не більше 2-3 горіхів. Оптимальним часом вважається вечір, адже вони містять мелатонін, який допомагає заснути.
Як вибрати волоський горіх:
✔️Шкаралупка горіха має бути світло-коричнева, в зморшках, але не в плямах, без нальоту та пошкоджень, також вона має бути чистою.
✔️Горіхи мають бути сухими, інакше вони швидко згніють.
✔️Якщо постукати горіхами один об одного, звук виходить дзвінким. Якщо ні – горіх зіпсований, ядро висохло.
✔️Ядро не має бути маслянистим на поверхні: якщо масло є, горіхи старі.
✔️Якщо великий горіх занадто легкий, ядро, найімовірніше, висохло.
✔️Що сильніше горіх подрібнений, то в нього гірший смак. У горіхів не повинно бути сторонніх запахів.
Як зберігати волоський горіх
Після купівлі горіхи потрібно просушити протягом доби – викласти їх на папір в один шар. Якщо плануєте зберігати горіхи до наступного сезону, їх варто ще прогріти в теплій духовці впродовж години, щоб позбутися вологи на 100% і уникнути появи цвілі. Зберігати горіхи в шкаралупі краще в коробці з картону або ганчірковому мішечку за температури до 15 градусів.