Вплив радіонуклідів у харчових продуктах на здоров’я людини
25 серпня 2025
ℹ️Здоров’я – це стан повного фізичного, душевного, духовного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб та фізичних дефектів. Здоров’я допомагає нам виконувати наші плани, успішно вирішувати основні життєві завдання, долати труднощі, а якщо доведеться, то й значні навантаження. Добре здоров’я, що розумно зберігається і зміцнюється самою людиною, забезпечує йому довге і активне життя.
Життя людини нерозривно зв’язане з навколишнім середовищем. Навколишнє середовище впливає на життя людей та розвиток суспільства загалом. Надходження штучних радіоактивних речовин у навколишнє середовище супроводжується накопиченням деякої їх кількості в продовольчій сировині, що використовується для виробництва харчових продуктів і далі безпосередньо в організмі людини.
☢️Найбільш біологічно небезпечними є Цезій-137 та Стронцій-90, які потрапляють в організм людини з продуктами харчування та питною водою. З повітрям через органи дихання попадає незначна кількість радіонуклідів. Вони мають високу хімічну активність. Після попадання до травного тракту, Цезій-137 практично повністю всмоктується в кров, а далі поводить себе як калій, займаючи його місце у структурі клітин усього організму та накопичується у м’яких тканинах. Стронцій-90 за хімічними властивостями близький до кальцію та накопичується у кістках, викликаючи патологічні зміни. Особливо небезпечний Стронцій-90 для зростаючого організму.
Накопичуючись у організмі Цезій-137 та Стронцій-90 викликають внутрішнє опромінення, послабляють імунітет, викликаючи різні захворювання. Тому практично дуже важливо знати активність радіонуклідів у основних продуктах харчування: м’ясі, рибі, яйцях, молоці та молочних виробах. Найбільше накопичення радіонуклідів виявляють у грибах, ягодах, лікарських рослинах, м’ясі тварин.
Визначення цезію та стронцію у харчових продуктах визначається лише лабораторним шляхом. Лабораторія фізичних факторів проводить дослідження харчових продуктів на допустимий рівень вмісту радіонуклідів.
☝️Висновок: Враховуючи шкоду, заподіяну радіонуклідами цезію-137 і стронцію-90 людському організму, необхідно контролювати присутність у харчових продуктах даних небезпечних елементів. Найнадійніше визначення стронцію у харчових продуктах проводити у спеціалізованих лабораторіях.
