Вплив синтетичних пестицидів на здоров’я людини
16 травня 2025
У сучасному світі синтетичні пестициди відіграють важливу роль у сільському господарстві, забезпечуючи захист рослин від шкідників, хвороб та бур’янів. Однак використання цих речовин може мати негативні наслідки для здоров’я людини та стану довкілля.
Потенційні шляхи потрапляння пестицидів до організму людини:
🔸 Харчовий шлях потрапляння пестицидів до організму людини через вживання забруднених харчових продуктів. Це може статися, якщо пестициди були застосовані для обробки сільськогосподарських культур, фруктів, овочів чи тварин, а потім залишилися на продукті. І навіть якщо пестициди були застосовані давно, вони можуть бути присутніми в харчових продуктах через їх стійкість і повільний розпад.
🔸 Повітряний шлях потрапляння пестицидів до організму людини може виникнути, коли пестициди застосовуються у вигляді аерозолю або пилу для захисту рослин від шкідників. У цьому випадку пестициди можуть потрапити у повітря. Цей шлях особливо актуальний для працівників сільського господарства, які живуть або працюють поруч із полями, що обробляються.
🔸 Контакт зі шкірою, коли пестициди потрапляють на відкриту шкіру, вони можуть бути абсорбовані через шкіру та потрапити до крові. Це може особливо впливати на працівників сільського господарства, які прямо контактують з пестицидами при їх застосуванні чи збиранні врожаю.
Вплив пестицидів на організм людини
🔸Клінічна картина отруєння пестицидами відрізняється залежно від виду пестициду.
🔸При попаданні пестицидів в організм можливе гостре або хронічне отруєння.
🔸Найбільш чутливі до пестицидів діти, підлітки, люди похилого віку, а також люди з ослабленим організмом.
🔸Особливо небезпечний вплив пестицидів під час вагітності та грудного вигодовування.
Загальні та найчастіші симптоми отруєння пестицидами:
🔸слабкість, занепокоєння, судоми, диспепсичні розлади, оніміння кінцівок, параліч, запаморочення.
Важливо розуміти, що всі перераховані вище несприятливі впливи пестицидів виникають тільки в разі перевищення максимально допустимих рівнів. Крім назв речовин на етикетці пестицидів є відомості про норми застосування для кожної речовини, про оброблювану культуру, спосіб, час та особливості обробки та збирання врожаю.
Щоб зменшити вміст пестицидів у харчових продуктах, необхідно:
✅не купувати плодоовочеву продукцію на «стихійних» ринках;
✅ретельно промивати продукти перед приготуванням, очищати шкірку, листя;
✅використовувати термічну обробку;
✅якщо ви працівник сільського господарства або маєте дачу, займайтесь обробкою пестицидів у засобах індивідуального захисту (окуляри, захисна маска, рукавички тощо)
Якщо ви підозрюєте у себе симптоми отруєння, то обов’язково зверніться до лікаря.
Синтетичні пестициди є важливим інструментом у сільському господарстві, але їх використання має низку негативних наслідків для здоров’я людини та навколишнього середовища.
Дотримуйтесь запобіжних заходів, які можна вжити для зниження впливу пестицидів на здоров’я!
Бережіть себе та будьте здорові!