Вплив їжі на наше емоційний стан
12 квітня 2025
😋Коли після важкого дня ти знову відкриваєш холодильник, навіть якщо щойно поїв, це більше ніж просто бажання їсти – це твій внутрішній стан, ті емоції, які ти намагаєшся “з’їсти”, бо не знаєш, як з ними впоратися інакше.
Емоційне переїдання — це сигнал. Твоє тіло та розум кажуть: “Призупинись, мені боляче. Я потребую твоєї уваги.” Бажання перекусити виникає не на фізіологічному рівні, викликаному голодом, а на рівні підсвідомості. Це стан, який виникає на тлі тривог та стресу та часто виступає тригером.
Запахи, смаки, та текстури страв можуть викликати різноманітні емоції та асоціації. Певні продукти можуть асоціюватися з певними періодами нашого життя, стаючи своєрідними емоційними каталізаторами.
ℹ️Смачна страва може викликати радість, ностальгію чи навіть здатність зняти стрес. Свідоме та збалансоване харчування може сприяти не лише фізичному, але й емоційному здоров’ю. Через глибокий зв’язок між їжею та емоціями, харчування стає способом виявлення турботи про себе та інших. Вибір продуктів може впливати на настрій і емоційний стан, а раціон, багатий корисними речовинами, може підтримувати нормальну роботу органів і систем організму.
Так чому ми переїдаємо та обираємо при цьому солодощі й калорійну їжу, а не кашу з овочами?
🔸Є гормони, що синтезуються у відповідь на ту їжу, яку ми їмо, наприклад, гормон підшлункової залози інсулін. Інсулін – це той гормон, що відповідає за відкладання жирової тканини в організмі та входить до гормонів, що контролюють наш апетит.
🔸Кожен продукт має свій інсуліновий індекс.
🔸Якщо людина переїдає, в організмі синтезується велика кількість глюкози. Що вищий рівень інсуліну, то сильнішим буде апетит у людини.
🔸Якщо інсуліну багато, він може диктувати нам вибір продуктів – зазвичай, це випічка, солодощі. Ми можемо навіть не контролювати себе. Іноді люди з високим інсуліном кажуть, що жага до солодкого настільки сильна, що аж «трусить».
🔸До такого стану може призводити й генетичний фактор, але один із факторів – переїдання. Людина звикає їсти великими порціями, і з часом підшлункова залоза синтезує все більше й більше інсуліну.
Як розпізнати емоційне переїдання?
☝️Здорова людина після переїдання буде відчувати важкість, дискомфорт у шлунку, здуття, відчуття метеоризму в кишківнику.
Змінюйте свої харчові звички – довгий та нелегкий шлях:
1.Слідкуйте за тим, що на тарілці.
Кожен прийом їжі повинен бути не лише корисним, а й збалансованим. Обов’язково додавайте овочі, адже вони мають займати 50% тарілки. Клітковина сповільнює всмоктування глюкози в організмі та не дозволяє різкого підйому інсуліну.
2.Слідкуйте за розміром порції.
Проведіть експеримент і спробуйте зважувати свою їжу щоразу, як збираєтесь накласти третю порцію добавки.
3.Не пропускайте прийоми їжі.
Розподілить прийоми їжі так, щоби мати повноцінний сніданок, обід і вечерю.
4.Знайдіть для себе механізми розслаблення.
Це може бути йога, дихальні практики, улюблений фільм тощо.
5.Вимкніть гаджети й серіали під час їжі.
Адже рука так і тягнеться погортати стрічку новин під час сніданку. Коли ми їмо, важливо дивитися на страву й фокусуватися на задоволенні від її смаку.
❗Пам’ятай: емоційний голод виникає через емоції й може бути спровокований стресом, сумнівами або нудьгуванням.
Важливо! Щоб впоратися з емоційним переїданням, треба розуміти, коли ваш організм дійсно потребує їжі, і коли він перебуває у стресі.
Врешті-решт – ведіть активний спосіб життя.