Всесвітній день безпеки харчових продуктів

🥗Їжа служить відправною точкою для отримання нами енергії, для життя. Від якості їжі залежить і якість життя.

📅Тому 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчової продукції.

Тема Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів закликає нас звернути увагу на те, що безпека харчових продуктів — справа кожного, а також те, що її забезпечення залежить від усіх учасників: від виробника до споживача.

Цілі, що стоять перед міжнародним співтовариством в досягненні процесу сталого розвитку людства, нерозривно пов’язані з питаннями здорового і повноцінного харчування, подолання не тільки проблеми голоду в окремих регіонах Землі, а й досягнення принципів здорового способу життя, в тому числі за допомогою забезпечення безпеки харчових продуктів.

🎯Відповідність стандартам в області безпеки продуктів, створення регулюючих систем контролю їжі, включаючи готовність до надзвичайних ситуацій і реагування на них, доступ до чистої води, використання систем управління безпекою продуктів — ось лише частина заходів, які допоможуть урядам, міжнародним організаціям, вченим, приватному сектору і громадянському суспільству досягти мети забезпечення безпеки харчових продуктів.

У чому важливість підвищення безпеки харчових продуктів

Доступ до достатньої кількості безпечних продуктів харчування є найважливішим фактором підтримки життя і зміцнення здоров’я. Як правило, харчові захворювання — це інфекційні захворювання або інтоксикації, викликані бактеріями, вірусами або хімічними речовинами, які потрапляють в організм через забруднену воду або їжу.

Безпека харчових продуктів відіграє найважливішу роль на всіх етапах виробничого ланцюжка — від виробництва до збору врожаю, обробки, зберігання, розподілу і аж до приготування і споживання.

ℹ️Небезпечні продукти харчування викликають, згідно з оцінками, близько 600 мільйонів випадків хвороб харчового походження щорічно і несуть загрозу здоров’ю людини і економіці, непропорційним чином зачіпаючи вразливих і маргіналізованих осіб, особливо жінок і дітей, що відчуває наслідки збройних конфліктів населення і мігрантів. За оцінками, від вживання харчових продуктів, забруднених мікроорганізмами або хімічними речовинами, щорічно помирає 420000 людей. 40% тягаря харчових захворювань припадає на дітей до 5 років, і щороку ці хвороби забирають життя 125000 дітей.

📅Всесвітній день безпеки харчових продуктів, який відзначається 7 червня, покликаний привернути увагу до даної проблеми і спонукати до впровадження заходів, спрямованих на профілактику, виявлення і зниження ризиків виникнення захворювань харчового походження і сприяють зміцненню продовольчої безпеки, охорони здоров’я, економічного процвітання, розвитку сільського господарства, розширення доступу до ринків, зростання туризму і сталого розвитку в цілому.

Організацією заходів Всесвітнього дня безпеки харчових продуктів займаються Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Продовольча і сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО) спільно з країнами-членами та іншими відповідними організаціями. Цей Міжнародний день являє собою можливість докласти всіх зусиль до того, щоб їжа на нашому столі була безпечною, безпека харчових продуктів стала невід’ємною частиною суспільного порядку денного, а глобальний тягар хвороб харчового походження стало легше.

Безпека харчових продуктів — справа кожного покликана привернути увагу до питань забезпечення безпеки харчових продуктів у всьому світі і закликає до дії країни, відповідальних осіб, приватний сектор, громадянське суспільство, організації ООН і населення в цілому.

Характер виробництва, зберігання, переробки та споживання продуктів харчування впливає на їх безпеку. Відповідність глобальним стандартам в області забезпечення безпеки продуктів харчування, створення ефективних нормативних систем контролю харчових продуктів, включаючи забезпечення готовності до надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків, забезпечення доступу до питної води, застосування передових методів ведення сільського господарства (в землеробстві, аквакультурі, тваринництві та садівництві), більш широке застосування систем управління безпекою харчових продуктів операторами харчового бізнесу і нарощування потенціалу споживачів продуктів здорового харчування, — ось лише кілька заходів, які допоможуть урядам, міжнародним організаціям, науковцям, приватному сектору та громадянському суспільству досягти мети безпеки харчових продуктів.

📌Безпека харчових продуктів – це спільна відповідальність держав, виробників і споживачів. Кожен, хто супроводжує їжу в її шляху від ферми до столу, відіграє особливу роль в тому, щоб вона залишалася безпечною і не заподіяла шкоди здоров’ю.

Знайти