Всесвітній день безпеки харчових продуктів
7 червня 2025
📅Цей день, який відзначається щороку 7 червня, покликаний привернути увагу урядів, виробників та споживачів до питань безпеки харчових продуктів та здорового харчування. У 2018 році Організацією Об’єднаних Націй (ООН) був заснований Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Безпека харчових продуктів — це поняття, що включає обробку, підготовку і зберігання та належні умови транспортування харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Виробники та реалізатори харчових продуктів повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я, але харчова безпека це також і відповідальність кожної людини за своє здоров’я.
Тому, у Всесвітній день безпеки харчових продуктів для захисту від кишкових інфекцій і запобіганню харчовим отруєнням хочемо нагадати п’ять принципів харчової безпеки які були розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я:
Перший принцип: дотримуйтеся чистоти:
👏Завжди мийте руки перед приготуванням їжі (також необхідно мити руки після того, як ви торкалися таких продуктів, як яйця, сире м’ясо, риба та морепродукти), обов’язково мийте руки після відвідування вбиральні, мийте всі поверхні та кухонне приладдя, яке використовувалось для приготування їжі у теплій мильній воді, ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою, включно з тими, що мають неїстівну шкірку (банани, апельсини, дині, кавуни тощо), убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів.
Другий принцип: відокремлюйте сире від готового:
🥗Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі, для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне приладдя (зокрема ножі й дошки), ретельно мийте та висушуйте посуд, в якому знаходились сирі продукти, зберігайте продукти в закритому посуді, щоб виключити можливість контакту між сирими та готовими стравами.
Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти:
🍗Ретельно просмажуйте або відварюйте м’ясо, птицю, яйця й морепродукти, обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння, при приготуванні м’яса або птиці їхні соки мають бути прозорими, а не рожевими.
Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури:
🌡️Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години, охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються, тримайте готові страви гарячими (понад 60 C) аж до подавання на стіл, не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти:
💧Використовуйте чисту воду або очищену (якщо не впевнені в її якості, прокип’ятіть або профільтруйте), обирайте свіжі й незіпсовані продукти, обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко, не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
🍃Будьте здорові!