Яйце – символ життя та корисний продукт

Наприкінці XX століття яйце🥚 отримало власне свято. Воно потрапило до календарів 1996 року завдяки рішенню віденської конференції Міжнародної яєчної комісії – IEC (виявляється, є й така). Відтоді земляни відзначають особливий день, присвячений яйцю, кожної другої п’ятниці жовтня. Влаштовують гурманські фестивалі вуличної їжі та встановлюють кулінарні рекорди. Пригадують стародавні обряди, легенди та міфи, в яких яйце фігурувало як символ плодючості й зародження життя. А якщо зважити на присутність яйця у нашому повсякденному раціоні, можна стверджувати, що це свято завжди з нами.

Наші пращури бачили в яйці символ Всесвіту, а жовток ототожнювали із Сонцем 🌞. В Україні до цього символу в усі часи ставилися шанобливо. Розписували яйця на Великдень🖌️🎨🥚. Кожен регіон України має власні сакральні орнаменти та колірну гаму для писанок. Також складали про них казки. Одна з найвідоміших народних казок – «Яйце-райце» – навчає різних чеснот та уславлює силу добра.

Українці відомі своїми глибинними кулінарними традиціями, почесне місце в яких посідає яйце птиці. Хоча у давнину його нечасто смажили або варили, аби подавати на стіл як окрему страву. Зазвичай яйця виступали інгредієнтом каш, галушок, запіканок, пирогів 🥧та іншої різноманітної випічки. У вареному вигляді селяни брали цей поживний продукт у поле.

Яйце є базовим інгредієнтом національних страв 🥘🥚🍳 у багатьох кухарських культурах світу. А чим воно корисне? За своєю поживністю яйце замінює двісті грам молока і п’ятдесят грам м’яса. Яйце часто рекомендують дієтологи в своїх лікувальних дієтах, і для підтримки хорошого травлення. Найважливіше те, що яйце є скарбницею вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Окрім великої кількості білка, що є будівельним матеріалом нашого організму, яйце містить вітаміни груп A, B, D, E, K. Воно також багате на антиоксиданти лютеїн та зеаксантин, що допомагають збереженню зору в поважному віці. А така органічна речовина, як холін, покращує пам’ять, зменшує рівень дратівливості та добре впливає на здоров’я печінки.

У середньому за розміром у курячому яйці міститься 15 відсотків денної норми протеїну, якого потребує наш організм. Корисні яйця також тим, що сприяють покращенню роботи мозку, зміцненню кісток і тканин, зменшенню ваги та зниженню кров’яного тиску. Чимало наукових суперечок точилося й навколо корисності яєчного жовтка. Зрештою перемогли ті вчені, котрі її обстоювали. Жовток багатий на вітаміни, фосфор, селен, кальцій та омега-3.

 🧐 Деякі дієтологи роками закликали обережніше вживати яйце у їжу, проте чимало нових досліджень покращили його репутацію. Наприклад, китайські та британські науковці вважають, що споживання одного яйця на день є обов’язковим для тих, хто хоче захистити себе від захворювань серця та інсультів. А Британський фонд серця навіть анулював свій вердикт 2007 року щодо обмеження тижневої норми яєць до трьох одиниць. Дослідники дійшли висновку, що яєчний холестерин, через який продукт піддавався нападкам, не такий шкідливий як той, що регулярно потрапляє до нашого організму з жирною їжею.

👉 Але не треба забувати, що яйця містять велику кількість холестерину, який запускає процеси окислення в плазмі крові. Щоб не допустити розвитку захворювань серцево-судинної системи, необхідно знати міру. А людям з підвищеним рівнем холестерину краще відмовитися від вживання яєць. З обережністю потрібно вживати яйця тим, хто страждає алергічними реакціями. Білок є сильним алергеном і може стати спусковим гачком розвитку процесу.

Інша небезпека, яку можуть нести в собі яйця – це сальмонельоз. Щоб уникнути цього неприємного захворювання, необхідно ретельно мити та проводити термічну обробку яєць. Фахівці з якості харчування радять не купувати яйця з тріщинами (бій), з порушенням цілісності оболонки або яйця, що били в інкубаторі (міражні). Яйця у холодильнику необхідно зберігати окремо від готових страв та інших харчових продуктів.

❗ Щоб продукт приніс максимальну користь організму ще потрібно пам’ятати про міру. В середньому в світі за рік людина вживає близько 200 яєць. Річна норма українця – 300 штук.

Смакуйте на здоров’я та не хворійте!

Знайти