Як не нашкодити здоров’ю під час виходу із посту.

Наближається Великдень – одне з найбільших християнських свят. Багато людей дотримувалися посту. Піст — це традиція, яка існує в різних релігіях і передбачає обмеження прийому їжі з метою духовного очищення. У християнстві  найтривалішим є Великий піст перед Великоднем. Християнський піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження (м’яса, яєць, молочних продуктів), в окремі дні дозволяється риба, а в деякі дні необхідний повний голод.

Люди, які страждають на численні захворювання внутрішніх органів, пов’язані з надмірним та незбалансованим харчуванням, під час Посту можуть зробити значний крок до виправлення вад у власній дієті, покращити якість свого життя, працездатність та створити умови для подовження тривалості активної життєдіяльності. Великий піст, який триває 48 днів, припадає на найважчий для організму час – час переходу від зими до весни, коли відбувається перебудова всіх життєвих процесів. Тому, щоб не завдати шкоди організму і використовувати піст максимально для покращення свого здоров’я, необхідно до харчування в цей період поставитися відповідально.

Та ось піст добігає кінця. За сім тижнів посту організм пристосовується до роботи в економному режимі, тому і до звичного харчування потрібно переходити плавно. В організмі до кінця посту рівень ферментів, що розщеплюють білок, стає мінімальним. Сівши за святковий стіл не намагайтеся спустошити вміст всього Великоднього кошика.

У жодному разі не можна нехтувати рекомендаціями стосовно харчування під час виходу із посту. Особливо стосується  хворих із хронічними захворюваннями серцево судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв`язок з харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі   разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я,  обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення.

Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому щоб не нашкодити собі при виході з посту необхідно дотримуватися  правил:

  1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом не повинна бути надмірною. Краще за все, припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду.
  2. Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (у т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.
  3. Свідомий та розумний вибір продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злакові продукти.
  4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної, можливо і взагалі відмовитись від вживання алкоголю.
  5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з хронічними хворобами внутрішніх органів.

Наведені  правила не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший.  Взагалі слід пам’ятати, що ми багато у чому являємо те, що ми  їмо. Харчування здатне принести суттєву користь та, водночас, причинити шкоду.

Піст може бути корисним для здорової людини, якщо дотримуватися правил харчування та правил виходу з посту.

 

Знайти