Як не захворіти на туляремію

Туляремія – це небезпечне зоонозне природно осередкове захворювання тварин і людини. Хвороба має багато інших назв, таких як кроляча гарячка, гарячка оленячої мухи, біляча чума. Реєструється в багатьох країнах Європи, Америки та Азії переважно у вигляді спорадичних та групових випадків. Особливо небезпечні регіони – це місцевості з великою кількістю гризунів та високою вологістю.

ℹ️Щорічно у світі хворіють на туляремію до 500 тисяч людей. В Україні природними вогнищами туляремії є степові зони півдня та південного сходу, де визначаються спорадичні випадки хвороби.

Останніми роками випадки захворювання в Україні були зареєстровані: 2022 рік – 2 в Київській області, 2023 рік – 1 на Миколаївщині. За 7 місяців 2025 року випадків захворювання на туляремію в Україні, в т.ч. і в Донецькій області не реєструвалось. Разом з тим, за умов наявності ензоотичних територій у 20 (55 – у 2021 році) населених пунктах області, ризик щодо виникнення захворювання на туляремію у людей зберігається.

☝️Збудником туляремії є бактерія франсіселла (Francisella tularensis), або туляремійна паличка. Вона доволі стійка до впливу навколишнього середовища, особливо низьких температур та високої вологості. Зберігає свою життєдіяльність у воді – до 2-3 місяців, у замороженому м’ясі тварин – до трьох місяців, у зерні, соломі за температури нижче 0 °C – до 6 місяців. При цьому збудник туляремії достатньо нестійкий до високих температур(при 60°C гине через 10-20 хвилин, при 100°C – через 1-2 хвилини). Згубними для нього є і дезінфікуючі засоби.

🐁Джерелами інфекції є хворі гризуни (домашні та польові миші, щури, водяні щури, ондатри), зайці, також свійські тварини – свині, вівці. Гризуни виділяють збудника з випорожненнями, сечею та забруднюють воду відкритих водойм і криниць, харчі, зерно, сіно, солому. Крім того, важливу роль у підтримці циркуляції збудника відіграють деякі види птахів.В організм людини збудник туляремії потрапляє через пошкоджену шкіру, слизові оболонки очей, травного та дихального трактів.

Людина може заразитись:

  • при вдиханні інфікованого пилу під час робіт з сіном, соломою, зерном;
  • при вживанні води з випадкових водойм, купанні, рибній ловлі;
  • при знятті шкурок та обробці тушок хворих тварин, занесенні інфекції брудними руками на слизові оболонки очей;
  • при вживанні інфікованих продуктів харчування, в т.ч. неперевіреного м’яса свійських тварин;
  • через укуси інфікованих кліщів та комах.

Також існує висока ймовірність інфікування фахівців лабораторій, які працюють з зараженим матеріалом. Проте варто знати, що хворий на туляремію не становить небезпеки для оточення – від людини до людини ця інфекційна хвороба не передається.

Симптоми туляремії

Перебіг захворювання проходить у досить важкій формі. Від моменту зараження до появи перших ознак захворювання найчастіше проходить від 3 до 7 днів з коливаннями до 2- 3 тижнів. Хвороба починається гостро з підвищення температури до 39 – 40°C, слабкості, сильного головного болю, носових кровотеч, м’язових болей (частіше, в поперековій області й литкових м’язах). На 2-3 день збільшуються лімфатичні вузли, з’являються висипання на тілі, які супроводжуються свербінням. Ці висипи тривають до 2-х тижнів, лущаться і приводять до пігментації шкіри. Збільшуються печінка, селезінка. Захворювання зазвичай триває 2 – 3 тижні, іноді довше. Смертність від туляремії складає 5-7%.

Перехворілі на туляремію зберігають стійкий імунітет на все життя.

Для профілактики туляремії дотримуйтесь наступних порад:

  • проводьте якісну термічну обробку м’яса, особливо диких тварин, зокрема зайців, гризунів, диких птахів;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни, використовуйте захисні маски, окуляри, рукавички при роботі з тушками тварин, шкурками;
  • не вживайте сиру воду з відкритих водоймищ та невідомих джерел;
  • захищайте харчові продукти від гризунів;
  • не допускайте потрапляння гризунів у зерносховища, проводьте заходи по їх знищенню в приміщеннях житлового та господарсько-побутового призначення;
  • використовуйте засоби індивідуального захисту під час обробки зерна, сіна, а також захисні костюми при походах на риболовлю та полювання;
  • проводьте ретельний огляд тіла після кожного відвідування зелених зон на наявність кліщів, користуйтесь репелентами.

❗Пам’ятайте, у разі появи лихоманки з підйомом температури негайно звертайтесь за медичною допомогою до закладу охорони здоров’я.

⚠️Не займайтеся самолікуванням!!!

Знайти