Як неправильне харчування може призвести до раку?
4 лютого 2025
Рак – хвороба страшна та загадкова. Вчені досі точно не знають, як і чому звичайна клітина перероджується на ракову, що дає поштовх до розвитку пухлини. Однак на сьогоднішній час летальність від онкологічних захворювань усе більше зростає. Рак – одна з найчастіших причин смерті в розвинених країнах.
Одним із факторів ризику розвитку злоякісної пухлини лікарі називають неправильне харчування. Вчені різних країн проводили численні дослідження, намагаючись з’ясувати, чи певна їжа може провокувати онкозахворювання. Так поступово сформувалися цілі списки особливо небезпечних продуктів, куди увійшла більша частина того, що ми зазвичай їмо: червоне м’ясо, молоко, цукор, борошняні вироби, газовані напої.
✔️Червоне м’ясо.
Було проаналізовано дослідження взаємозв’язку вживання у великих дозах оброблених м’ясних продуктів і деяких видів раку. Зроблено висновок, що існує невелике збільшення ризику розвитку раку товстої кишки, пов’язане із вживанням в їжу обробленого (термічна обробка, копчення, консервація) м’яса. Так, при смаженні утворюються канцерогенні сполуки. При частому вживанні копчених ковбас й сосисок, особливо у які додають консерванти та поліпшувачі забарвлення, такі як нітрити, ризик розвитку раку зростає.
✔️Цукор.
Також всім відомо, що цукор – це біла смерть. На сьогодні є твердження, що цукор не лише служить джерелом для злоякісних утворень, а й запускає процес перетворення нормальних клітин на ракові. І якщо їсти багато солодкого, то це небезпечно розвитком цукрового діабету та ожирінням. А ось зв’язок між ожирінням та розвитком раку у жінок був доведений Британським онкологічним дослідницьким центром. Все це сприяє розвитку різних видів раку: підшлункової залози, жовчного міхура, грудей, матки та шийки матки.
✔️Борошняні вироби.
При надмірному вживанні борошняних виробів: хліба, випічки також навантажується підшлункова залоза, розвивається ожиріння, що сприяє появі злоякісних пухлин.
✔️Газовані напої.
Газовані напої зі штучним підсолоджувачем або барвниками можуть призводити до розвитку злоякісних пухлин.
✔️Лососеві, що розводяться на фермах.
Риба дуже корисна для здоров’я, але тільки не та, що вирощена штучно. Так, на фермах лосось та форель годують спеціальною сумішшю, що містить антибіотики, барвники, антипірени, що викликають рак.
✔️Овочі з нітратами та пестицидами.
Частина нітратів перетворюється на нітрити – сильні канцерогени. Це відбувається при зберіганні овочів за кімнатної температури, при їх варінні та навіть в організмі людини.
І все-таки залежність між розвитком злоякісної пухлини та харчуванням є. Але відповідальні за неї не самі продукти, а їхня низька якість, непомірне споживання, незбалансоване харчування, технологія приготування.
Немає продуктів, які обов’язково викличуть рак, як і немає їжі, що гарантує, що його не виникне. На ризик розвитку злоякісної пухлини впливають безліч факторів: екологія, спосіб життя, спадковість та інші. Потрібно просто дотримуватись принципів здорового харчування, не переїдати, використовувати якісні продукти, стежити, щоб раціон був збалансованим та містив усі необхідні для організму компоненти.
💜Дбайте про своє здоров’я та бережіть себе!