Як посмакувати кавуном безпечно?

🍉Одним з найулюбленіших літніх баштанних культур є кавун.

Він не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину.

Проте сьогодні існує небезпека отруєння навіть цією насолодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання.

ℹ️Кавуни асоціюються з нітратами.

Нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Вміст нітратів в овочах/фруктах залежить від ґрунту та кількості азотистих добрив.

☝️Кавун –це смачно та корисно, але завжди варто пам’ятати про міру.

Ранні кавуни містять дуже високі концентрації нітратів, тому що виробники хочуть швидше отримати врожай та збільшити масу плодів.

Найбільш схильні до впливу нітратів діти та вагітні жінки, а також люди, у яких є хронічні розлади травлення. Але навіть здоровим людям із першими кавунами та динями рекомендується почекати до кінця серпня.

⚠️Першими симптомами отруєння баштанними культурами, зазвичай, є нудота, блювання, болі в животі, проноси, головні болі, підвищена температура до 38-39 градусів, загальна слабкість тощо.

У вкрай важких випадках отруєння, які характеризуються такими симптомами як падіння тиску, багаторазове блювання, яке не приносить полегшення, домішки крові в калі або у блювотних масах, загальна слабкість. У таких випадках необхідно негайно звернутися до лікаря і самостійно не лікуватися!

Отож, щоб уникнути отруєнь кавуном, надаємо наступні поради:

✅купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі на узбіччях трас;

✅при покупці кавуна уважно слідкуйте за його зовнішнім виглядом: наявність тріщин чи інших пошкоджень може свідчити про мікробне забруднення;

✅запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано цифрові показники вмісту нітратів в кожній конкретній партії (допустима норма до 60 мг/кг);

✅ні в якому разі не купуйте розрізані кавуни , навіть, якщо продавець схоче продемонструвати достатній ступінь дозрівання;

✅ретельно промивайте ягоду, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;

✅не доїдайте кавун до шкірки, залишайте декілька сантиметрів м’якоті, бо саме у ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;

✅зберігайте розрізаний кавун тільки у холодильнику не більше доби;

✅не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо якщо вживаєте їх вперше, та коли даєте дітям.

В якому місяці можна їсти кавуни?

🍂Пам’ятайте, що будь-які овочі, фрукти чи ягоди доцільно купувати по сезону! Для динь і кавунів – це серпень-вересень.

Знайти