Як посуд може шкодити нашому здоров’ю?
9 травня 2025
🍽️Ми постійно використовуємо посуд у побуті – для приготування, вживання та зберігання їжі. Але рідко замислюємося над тим, що він може бути небезпечним та приносити шкоду нашому організму.
Ми купуємо найкорисніші продукти і думаємо що все добре, але їх приготування та збереження у шкідливому посуді може дати невтішний результат.
Обмежте, а краще виключіть, для приготування та зберігання їжі, посуд з таких матеріалів:
- алюмінієвий, в тому числі фольгу, яку використовуємо для запікання (алюміній при нагріванні може потрапляти в їжу та в організмі може спричиняти серйозні проблеми зі здоров’ям, негативний впливати на нервову систему. Накопичення алюмінію в організмі може бути причиною хвороби Альцгеймера);
- тефлоновий (тефлонові покриття при нагріванні можуть виділяти шкідливі токсичні речовини, зокрема перфтороктанову кислоту. При температурі понад 220°C з тефлонового покриття може виділятися бензол, що є канцерогенним. Будь-яке пошкодження покриття стає небезпечним);
- мідний (мідь може окислюватися та вступати в реакцію з кислими продуктами, що може призвести до потрапляння шкідливих сполук у їжу. Тому використання чисто мідного посуду не є найкращим варіантом для приготування їжі);
- меламіновий (при нагріванні, якщо температура перевищує 70°C, меламін може виділяти формальдегід – канцероген який може негативно впливати на здоров’я. Не варто зберігати їжу або подавати в такому посуді).
Вибирайте безпечний посуд для здоров’я:
- із нержавіючої сталі для приготування їжі (особливо важливо вибирати сталь з маркуванням 18/10, 18/8 або 18/0. Цифри в маркуванні позначають вміст хрому та нікелю в сталі, що визначає її якість і стійкість до корозії);
- скляний або керамічний посуд для зберігання їжі (сталь може окислюватися при тривалому зберіганні в холодильнику, тому краще віддавати перевагу скляним або керамічним контейнерам, які не вступають в реакцію з продуктами. Скло та кераміка є абсолютно безпечними для здоров’я матеріалами);
- пластиковий посуд (широко використовується, однак, при виборі важливо звертати увагу на маркування. Посуд, який не має спеціального маркування «BPA-free», може виділяти токсичні речовини, зокрема бісфенол, який негативно впливає на гормональну систему і здатний призвести до розвитку різноманітних захворювань. Для зберігання їжі в гарячому вигляді слід обирати пластиковий посуд з маркуванням «PP» (поліпропілен), що підходить для використання в мікрохвильовій печі).
📌Необхідно надавати перевагу посуду з матеріалів, які не вступають у реакцію з продуктами та не виділяють шкідливих речовин. Ви повинні бути впевнені, що їжа, яку ви готуєте, приносить лише користь вашому організму.
🥗Готуйте та зберігайте їжу у якісному посуді!
Це збереже ваше здоров’я, зробить ваші страви більш смачними та безпечними!