Як вчасно виявити опісторхоз
25 лютого 2025
Опісторхоз – це паразитарне захворювання, яке з’являється при зараженні людини плоскими гельмінтами. Відрізняється тривалим перебігом, частими загостреннями та може спровокувати рак печінки та підшлункової залози. В організмі паразит живе протягом багатьох років, викликаючи характерні прояви опісторхозу.
Збудником є гельмінт класу сисунів, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці та інші. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід.
🐟Зараження людини опісторхозом виникає при вживанні в їжу сирої, малосолоної, в’яленої, недостатньо просмаженої або провареної риби: плотви, сазана, ляща, краснопірки, густери, чехоні та ін. Заразитися можна і після обробки риби – при попаданні личинок на посуд або обробний інвентар. Спочатку опісторхоз вражає кишківник і печінку.
Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, запаморочення, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту. Тривалий час (10-20 років) паразит може перебувати в організмі остаточного хазяїна, а захворювання протікати роками з періодами загострення. Хвороба набуває хронічного характеру і людину періодично турбують болі в правому підребер’ї та розлади травлення.
Клінічна картина інфекції залежить від кількості гельмінтів, що потрапили в організм. Люди, які проковтнули невелику кількість паразитів, можуть мати легку або безсимптомну форму, що може призвести до пізньої діагностики. При масовому зараженні у людини спостерігається закорковування жовчних протоків, цироз печінки.
Опісторхоз важко і тривало лікується. Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати.
Профілактика опісторхозу:
- не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки; проварювання чи прожарювання протягом 25-30 хвилин дозволяє ліквідувати загрозу зараження опісторхозом;
- заморожування риби нижче 20 градусів протягом декількох днів знезаражує її;
- солити не випотрошену дрібну рибу (вага одного екземпляра до 50-65 г) не менш як 14 діб, велику (вага одного екземпляра 150-170 г) – не менш ніж 21 добу. Кількість солі береться з розрахунку 2 кг на 10 кг риби;
- не допускати згодовування сирою рибою котів, собак – вони не лише самі хворіють на опісторхоз, а й стають джерелом хвороби;
- регулярно проводити профілактичну дегельмінтизацію домашніх тварин;
- мити руки після приходу з вулиці та контакту з домашніми тваринами;
- не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
☝️Пам’ятайте ! Їсти рибу, яка не зазнала достатньої термічної обробки, не рекомендується!