Як захистити продукти від шкідників
12 жовтня 2025
Довгоносиками, борошняними хрущаками чи іншими маленькими жучками на кухні уже нікого не здивуєш. Звісно, вони не кусаються і не жалять, однак можуть зіпсувати продукти, які люди старанно зберігають про запас.
На кухні може з’явитися безліч “непомітних” і майже “невидимих” ворогів – дрібних членистоногих. Це комірні шкідники, які харчуються запасами зерна і хлібопродуктів (борошно, крупи, макаронні вироби), кондитерськими виробами (печиво, сухарі, хлібна випічка, шоколадні цукерки), а також іншими запасами (сухофрукти, горіхи, спеції).
Більшість цих шкідників невеликих розмірів (0,5-3,0 мм) і тому малопомітні. Однак ці дрібні шкідники поступово накопичуються у продуктах і дуже їх псують. Особливо дістається старим запасам.
Вони проникають у відкриті або погано запаковані упаковки й роблять продукти непридатними для споживання, залишаючи екскременти, лусочки та павутину, що впливає на смак і текстуру. У разі сильного зараження крупа може стати гіркою чи мати затхлий запах.
Чимало українців у цей надскладний воєнний період запасаються продуктами на тривалий термін, включаючи різні крупи. І хоч вони можуть зберігатися довго, від псування не застраховані — вбирають вологу, в них можуть завестися харчова міль чи інші жучки. Проте це не завжди вина господині, часто крупи можуть бути заражені личинками ще до того, як їх упаковують.
Найважливішим фактором, що впливає на інтенсивність розвитку комах у продуктах є температура. Оптимальні умови для розвитку шкідливих комах створюються при температурі 18 – 32 °C. Тривалі мінусові та мінімальні плюсові температури стримують їхній розвиток і розмноження. Візуальний порядок в продуктових шафках не є показником того, що в них немає шкідників.
У яких місткостях найкраще зберігати крупи:
✅у скляних банках або спеціальних поліетиленових контейнерах з щільно закритою кришкою;
✅у керамічній або металевій посудині, але слід пам’ятати, що вона не прозора, тому важко бачити, що коїться всередині.
🟥Не рекомендовано зберігати крупи у фабричній упаковці або в поліетиленових пакетах, оскільки вони створюють сприятливе середовище для розвитку комах.
Що потрібно зробити з крупами перед зберіганням?
У разі підозри в зараженні круп шкідниками, а також для профілактики краще перед зберіганням обробити крупи:
✅провести термічну обробку — прожарити на сковороді, або в духовці;
✅обробити холодом. Для цього крупи потрібно помістити до морозильної камери на декілька днів.
Профілактичні заходи при зберіганні запасів:
✅Регулярне прибирання. Очищайте полиці та шафки, щоб уникнути накопичення пилу та залишків продуктів.
✅Використання відлякувачів для комах. Спеціальні засоби або природні відлякувачі, як-от лавровий лист чи гвоздика, допоможуть тримати шкідників на відстані.
✅Контроль стану запасів. Потрібно регулярно оглядати крупи, щоб вчасно виявити можливі проблеми.
Якщо ж все ж таки ви виявили пошкодження харчових продуктів – утилізуйте їх. Вживання, навіть після термічної обробки, дуже небезпечне для здоров’я. Слідкуйте за зберіганням своїх продуктових запасів та будьте здорові!