Як запобігти харчовим отруєнням

Запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати. Тож буде доречно ще раз нагадати деякі поради.

✅Чисті руки та чисті продукти.

Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти та готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя.

✅Розділяйте сиру та приготовану їжу.

Дуже важливо окремо готувати та подавати сирі й готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею.

✅Тривала термічна обробка.

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та непросмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.

✅Безпечна температура.

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та непастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами та становити небезпеку.

✅Термін придатності.

Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти.

Не купуйте їжу – особливо м’ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: пробуйте продукти уже вдома, перед тим ретельно вимивши.

✅Чиста вода.

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.

У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.

Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.

Знайти