Як зберегти печінку здоровою

ℹ️Печінка бере участь в понад 500 процесах в організмі. Основні функції цього органу такі: Детоксикація — все, що потрапляє в наш організм так чи інакше проходить фільтрацію через печінку, в тому числі медикаменти.

🩸Печінка весь час фільтрує нашу кров і до того ж зберігає “резерв” крові (близько 0,6 літра для здорової людини). Утворення жовчі, без якої неможливе травлення (жовчний міхур лише збирає і якийсь час зберігає вироблену жовч, а не продукує її). В печінці вітамін D перетворюється в правильну для засвоєння форму. Без печінки неможливий обмін речовин, бо вона бере участь в усіх його процесах. Грає важливу роль в імунних процесах.

☝️Важливо: печінка “не вміє” боліти. Тому біль, який людина може відчувати праворуч в боці — це зазвичай жовчний міхур або протоки. В печінці ж відсутні нервові закінчення, які відповідають за біль. Є вони лише в капсулі, тому коли печінка збільшується в розмірах — тоді можна відчути біль. До збільшення розмірів печінка вже може тривалий час працювати погано.

📌Симптоми, що вказують на проблеми з печінкою: слабкість, втома без об’єктивних причин; нудота; гіркий присмак в роті; відсутність апетиту; важкість і погане самопочуття після вживання жирної їжі; пожовтіння шкіри та очей (це вже вказує на більш серйозні захворювання).

💊В наш час рекламують море таблеток для печінки. Проте, в більшості випадків цей орган просто потребує хорошого харчування і корисних речовин. В яких продуктах містяться корисні речовини для печінки? Зокрема, печінці потрібен вітамін К, який є помічником в процесах детоксикації. Також антиоксиданти, які потрібні для детоксикації, і для зменшення ризику запальних процесів. І рослинні сполуки, які сприяють виробленню детоксикаційних ферментів.

Всі ці речовини містяться в таких продуктах:

✔️Всі види капусти, особливо зелені сорти: броколі, брюссельська, цвітна, кольрабі, білокачанна, савойська, пекінська.

✔️Всі види зелених салатів: різноманітний мікрогрін, шпинат, латук, романо, мангольд.

✔️Пряні рослини: редька, гірчиця, пряні сорти мікрозелені, рукола, часник.

✔️Звичайна зелень: петрушка, зелена цибуля, кріп, кінза.

✔️З фруктів ідеально підходять будь-які ягоди, червоні та фіолетові сорти винограду, сливи, грейпфрути. Ці види фруктів містять потужні антиоксиданти, які добре проявляють себе для клітин печінки.

Обов’язково слід звернути увагу на жири у своєму раціоні та на їхню якість.

Які жирні продукти корисні для печінки:

✔️Оливкова та лляна олії — вони багаті на омега-3 жирні кислоти, а також позитивно впливають на збільшення кількості детоксикаційних ферментів печінки;

✔️Лляне, гарбузове, кунжутне насіння та горіхи — вони багаті на корисні жири та на потужний антиоксидант вітамін Е, який захищатиме клітини печінки;

✔️Авокадо — містить вітамін В6, який грає важливу роль в процесах детоксикації та метаболізму, що відбуваються в печінці.

Чого не любить печінка?

✔️Доволі тяжко даються для печінки медикаменти.

✔️Смажена їжа, бо часто це джерело канцерогенів;

✔️Жирна їжа, яка потребує тривалого і важкого перетравлення;

✔️Їжа, в якій забагато насичених жирів (спреди, маргарини, жирні сорти м’яса, кокосова олія і сало у надмірній кількості);

✔️Надлишок солодощів в раціоні;

✔️Копчені продукти усіх видів;

✔️Фаст-фуд та інші продукти з високим вмістом солі та жирів, особливо оброблені у фритюрі та з соусами.

Крім того, що є певні продукти, які любить чи не любить наша печінка, існує низка факторів, що спричиняють розвиток різних захворювань цього органу, а саме: постійний стрес; куріння; вживання алкогольних напоїв; різка втрата ваги; захворювання, що вимагають тривалого чи постійного приймання лікарських препаратів тощо.

Звісно, на печінку позитивно впливають базові норми правильного харчування: корисні свіжі продукти, без переїдання, дотримування своєї норми калорій. Але слід звернути увагу і на термічну обробку продуктів, за можливості слід надавати перевагу приготуванню на пару, тушкуванню на воді, варінню, запіканню. Але не лише корисні продукти харчування для печінки важливі. Регулярна фізична активність теж має безпосередній вплив на здоров’я цього органу. Дослідження показали, що регулярні фізичні вправи зменшують кількість жиру (ожиріння) печінки, незалежно від змін у вазі.

✅Дотримання здорового харчування і помірні фізичні вправи – дійсно позитивно впливають на печінку.

🌿Тож дотримуйтесь рекомендацій і це допоможе вам зберегти печінку здоровою.

Знайти