Як зберегти продукти без холодильника?

☝️В умовах сьогоднішніх реалій, які переживає Україна, часто відбуваються планові або аварійні відключення світла. Через перебої з електропостачанням продукти та готові страви довгий час зберігаються без належного температурного режиму, що може призвести до розмноження та поширення збудників кишкових інфекцій. Такими збудниками є бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми, грибки.

До найбільш поширених видів кишкової інфекції відносяться: сальмонельоз, дизентерія, ентеровірусна інфекція, ротавірусна інфекція, холера, вірусний гепатит A тощо. Характерними ознаками кишкової хвороби є розлади травлення, біль у животі, діарея, нудота, блювота, підвищення температури тіла.

Щоб захистити себе та свою родину від зараження на кишкові інфекції під час тривалої відсутності електропостачання, необхідно дотримуватись простих порад:

  • Переглянути меню та раціон, максимально виключивши швидкопсувні продукти. Найкраще брати харчі, які можуть зберігатися без холодильника довше – овочі, фрукти, крупи, консерви;
  • Купувати швидкопсувні продукти у кількості, яку можна одразу приготувати та вжити;
  • Бажано готувати страви із розрахунку на один прийом їжі (в т.ч. м’ясо та м’ясні вироби), а самі страви робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів;
  • Супи, борщі та гарніри важко зберігати без холоду, адже вони швидко псуються при кімнатній температурі. Треба намагатися з’їсти їх протягом одного дня;
  • Дотримуватись правил термічної обробки продуктів, тому що найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти;
  • Для подовження часу зберігання холоду у холодильнику використовуйте в морозильній камері холодові елементи або пластикові пляшки з водою;
  • За відсутності світла необхідно якомога менше відкривати дверцята холодильника, щоб максимально запобігти потраплянню теплого повітря до нього;
  • Правильно заповнювати простір холодильника, не заставляючи місце, де находиться вентиляційний отвір;
  • Овочі та фрукти (огірки, помідори, яблука, капусту, зелень тощо) можна зберігати без холодильника, потрібно лише виділити для зберігання темне та прохолодне місце. А ось моркву та буряк краще покласти в ящик з піском;
  • Курячі яйця можуть зберігатися при кімнатній температурі до одного тижня.

Альтернативою холодильника у випадках довготривалої відсутності світла може стати:

  1. Термосумка, яка містить холодові елементи – особливо зручна для виїзду на природу;
  2. Погріб (в приватному секторі) або балкон (у квартирі, якщо за вікном мінусова температура) – може допомогти затримати псування продуктів;
  3. Криниця – працює, як і погріб. Продукти, герметично упаковані, помістіть у відро та опустіть униз. Відро має бути на 2/3 у воді.

Важливо використовувати всі можливості для збереження продуктів, особливо у час перебоїв з електропостачанням. Адже навіть у такі нелегкі часи знайдуться доступні та ефективні рішення.

🍃Бережіть себе та будьте здорові!!!

Знайти