Яка каша вважається найкориснішою

❄️На зиму ми запасаємось не тільки різноманітною консервацією, а й більш ситними здоровими продуктами, такими, як крупи. В основному це злакові культури, які ми їмо на сніданок чи використовуємо для ситності як гарнір до інших страв.

🥣Каша здавна вважалася необхідною стравою на столі, часто навіть замінювала хліб, до того ж була єдиним стабільним джерелом всіх корисних речовин. Але крупи суттєво відрізняються не тільки виглядом та смаком, а й своєю харчовою цінністю. То які з них вважаються найкориснішими?

Рис 🍛 – це крупа, яка у всьому світі асоціюється зі Сходом – одна з найефективніших для тих людей, що худнуть. Зерна містять “повільні” вуглеводи, а також необхідний набір вітамінів, мінералів і мікроелементів, таких як: цинк, магній, калій, кальцій і фосфор. Рис виводить надлишок води та токсини з організму і цілком може замінити вегетаріанцям м’ясо. Рисова каша показана тим, у кого є проблеми зі шлунково-кишковим трактом, оскільки вона має закріпний ефект. Якщо проблем зі шлунком немає, то можна їсти рис з овочами.

Гречана каша так само як і рисова, виводить з організму токсини, надлишковий холестерин і важкі метали. Вважається рекордсменом серед інших круп за вмістом заліза, тому зміцнює кістки. Цю кашу лікарі рекомендують діабетикам, тому, що гречка має невисокий глікемічний індекс – вплив їжі на рівень цукру в крові. У складі гречаної крупи присутні вітаміни А, Е і В, а також мікроелементи: калій, магній, цинк і фосфор. Гречка допомагає знизити артеріальний тиск, легко засвоюється організмом і зміцнює імунітет. Варити гречку можна і на воді, і на молоці.

Вівсяну кашу дієтологи рекомендують їсти на сніданок. Вона містить багато клітковини, тому вимиває цукор з крові та виводить шлаки. У складі має калій, кальцій, магній, йод, фтор та інші корисні мікроелементи. Нормалізує травний процес. Вівсянка необхідна тим, хто страждає на цукровий діабет або подагру, а також має захворювання печінки. Вівсянка на сніданок – це не тільки гарантія здоров’я для волосся і нігтів, але і стабільної роботи щитоподібної залози.

🌾Пшоняна каша. Дана крупа практично не піддається обробці, тому містить неушкоджену клітковину. Рекомендована для регулярного вживання людям з цукровим діабетом і хворобами серцево-судинної системи. Має в складі корисні мінерали: мідь, магній, калій, марганець, залізо і корисні вуглеводи. Виводить з організму шлаки, токсини й важкі метали. Знижує рівень холестерину в крові, очищає судини. Одна з явних переваг пшоняної каші – високий вміст вітаміну D, який зміцнює волосся і нігті, а також допомагає боротися з авітамінозом.

Манна каша найбільш суперечлива. Манка висококалорійна, тому з її допомогою дійсно можна додати кілька кілограмів. Позитивно впливає на стан волосся і нігтів, зміцнює імунітет і нервову систему. Але вживати її частіше двох разів на тиждень не можна. Однак іноді дієтологи все ж таки рекомендують вживати манну кашу у їжу. Відсутність клітковини робить її корисною для людей з виразкою та іншими хворобами шлунку і кишківника.

🌽 Чи варто їсти кукурудзяну кашу? Вона впливає на організм як позитивно, так і негативно. Крупа багата на клітковину та амінокислоти, а також містить залізо і кремній. Виводить з організму токсини й покращує роботу нервової системи. Знижує газоутворення в крові та не створює бродіння в животі, підвищує імунні реакції організму, але швидко засвоюється, що погано впливає на вагу.

Перлова і ячна каші. Дієтологи рекомендують ці два види крупи для тих, хто постійно бореться із зайвими кілограмами або змушений дотримуватися дієти за станом здоров’я. Містить особливу речовину – лізин, який здатний знищувати віруси й мікроби. Як і майже всі перераховані вище каші, перловка і ячна каша містять клітковину, яка виводить з організму шлаки й токсини. Різниця між перловою і ячною кашою в тому, що першу готують з тих же зерен ячменю, тільки попередньо оброблених.

📣Попри усі дифірамби, не завжди каші бувають корисними. Відбувається це у тому разі, якщо вживають у їжу каші швидкого приготування, які позбавлені корисних речовин. Тож вибирайте по своєму вподобанню і смакуйте на здоров’я!

Знайти