Яке насіння найбільш поживне для людини, переваги для здоров`я
21 листопада 2025
ℹ️Насіння містить багато поживних речовин, які необхідні для здоров’я людини. Насіння – це джерело клітковини, здорових жирів, вітамінів, мінералів, антиоксидантів, фітонутрієнтів, які можуть покращити роботу різних систем організму, підтримати імунітет, запобігти захворюванням і старінню.
Насіння – це також чудовий спосіб урізноманітнити свій раціон, адже воно додає стравам смак, хрусткість, аромат. Насіння можна вживати як окремо, так і додавати до різних страв: салатів, смузі, йогуртів, супів, пудингів, випічки тощо. Його можна також пророщувати, щоб отримати ще більше поживних речовин і ферментів. Крім того, насіння не містить глютену, тому його можуть вживати люди з целіакією, алергією на глютен.
🌻Насіння соняшнику. Це насіння є одним з найбільш доступних і популярних в Україні. Воно містить багато клітковини, білка, омега-6 жирних кислот, вітамінів E, B1, B6, фолієвої кислоти, магнію, фосфору, калію, заліза, марганцю, селену, міді, цинку. Тому може покращувати роботу серця, знижуючи рівень холестерину, тригліцеридів і артеріального тиску, підтримувати здоров’я шкіри, волосся, нігтів, поліпшувати травлення, запобігати запорам, регулювати рівень цукру в крові, зміцнювати кістки, підвищувати потенцію, запобігати раку.
🎃Гарбузове насіння надзвичайно поживне, у ньому багато білка, воно є відмінним джерелом магнію, цинку, фосфору, селену, антиоксидантів, поліненасичених і мононенасичених жирних кислот, що сприяє розслабленню м’язів, знижує артеріальний тиск, підтримує ритм серця, підвищує енергію, покращує сон, роботу імунної системи, стан шкіри, волосся, нігтів, зміцнює опірність до інфекцій, підтримує репродуктивну функцію.
💠Насіння чіа. Це одне з найбільш популярних насінь у світі, і не дарма. Воно має високу поживну цінність і багато корисних властивостей. У двох столових ложках насіння чіа є 9 г клітковини, 4 г білка, 6 г омега-3 жирних кислот, а також залізо, магній, фосфор, цинк, кальцій, марганець, мідь і антиоксиданти, що сприяє зниженню рівня холестерину, тригліцеридів і артеріального тиску, покращувати роботу мозку, поліпшувати травлення, запобігати запорам, регулювати рівень цукру в крові, зміцнювати кістки, нігті й волосся, сприяти схудненню, адже насіння чіа має високу водомісткість і створює відчуття ситості.
💠Насіння льону. Це насіння відоме своїми протизапальними та заспокійливими властивостями. Воно також багате на клітковину, білок, омега-3 жирні кислоти, антиоксиданти, фітонутрієнти, які називаються лігніни. Лігнани мають гормональну дію і можуть регулювати рівень естрогену в організмі, що може бути корисним для жінок в період менопаузи або з порушеннями менструального циклу. Насіння льону також може знижувати рівень холестерину, тригліцеридів і артеріального тиску, стабілізувати рівень цукру в крові.
💠Насіння коноплі. Це насіння має високу біологічну цінність, адже воно містить усі дев’ять незамінних амінокислот, які людина повинна отримувати з їжею. Також воно багате на клітковину, омега-3 та омега-6 жирні кислоти в оптимальному співвідношенні 3:1, вітаміни A, C, E, B1, B2, B3, B6, фолієву кислоту, магній, фосфор, калій, залізо, цинк, марганець, мідь, селен. Насіння коноплі може покращувати роботу серця, судин, мозку, печінки, нирок, шкіри, волосся, нігтів, підтримувати гормональний баланс, зміцнювати імунітет, знижувати запальні процеси, сприяти відновленню м’язів після фізичних навантажень.
💠Кіноа. Це не насіння, а злакова культура, вона має багато спільного з насінням. Харчова цінність кіноа вражає: зерна містять величезну кількість білків (більше, ніж у будь-якому злаку, і приблизно стільки ж, скільки в гречки чи амаранті) та мікроелементів (магній, фосфор, калій, залізо, мідь, марганець, цинк), має низький глікемічний індекс і регулює рівень цукру в крові, що робить їх незамінним продуктом для вегетаріанців та для профілактики діабету.
💠Насіння кунжуту біле, чорне та золотисто-коричневе є хорошим джерелом вітамінів B1, B3 і B6. Вітамін B6 необхідний для метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Відомо, що лігнани, що входять до складу цього насіння, мають протизапальні та протиракові властивості.
Що б ви не обрали – льон, чіа, коноплі, гарбуз, соняшник чи кунжут – ви неодмінно покращите своє здоров’я. Найкраще чергувати їх і регулярно включати у свій раціон. Тільки тоді ваш організм зможе отримати максимальну користь від їхнього позитивного впливу на серце, мозок, травлення та інші сфери здоров’я.