Які продукти корисні для нашого зору

👓Багато людей, які виявили у себе перші ознаки зниження гостроти зору, часто запитують: “Чи є харчові продукти, що покращують зір?” Підтримати та зберегти здоров’я очей можна, додавши в меню певні продукти.

“Ми те, що їмо”. Ця відома фраза згадується численними дієтологами чи не кожен день. Також є корисна їжа і для очей. Правильне харчування для очей має бути збалансованим, багатим на вітаміни, мікро- та макроелементи.

🥕Жовто-помаранчеві овочі. Це морква, гарбуз, бруква. Секрет таких овочів у тому, що в них є велика кількість бета-каротину. Цим пояснюється колір коренеплодів та овочів. У травному тракті бета-каротин трансформується у вітамін А – саме його дефіцит спричиняє сухість рогівки. Овочі для зору потрібно їсти у сирому вигляді або після не тривалої теплової обробки. Щоб вітамін А краще засвоївся, заправте салат кількома краплями оливкової олії.

🔵Для зору корисно їсти чорницю. Дійсно, у цій ягоді містяться антоціани, що підтримують здоров’я сітківки.

🦐Морепродукти є джерелом жирних амінокислот, які запобігають розвитку синдрому сухого ока. При регулярному вживанні морської риби, креветок уповільнюються дегенеративно-атрофічні процеси в сітківці.

🫘Сочевиця, квасоля та горох багаті на цинк. Цей мікроелемент необхідний здоров’ю очей. Дефіцит цинку призводить до помутніння кришталика. У пацієнтів, організм яких не засвоює цинку, часто діагностують катаракту.

🥜Горіхи обов’язково повинні бути присутніми у повсякденному меню дорослої людини. Вони є джерелом фосфору, калію, амінокислот, також сприяють нормальному функціонуванню зорової системи.

🥦Броколі та білокачанна капуста містять каротин, необхідний для сітківки.

🥣У гречаній крупі та вівсянці присутні калій, магній, фосфор. Мінерали допомагають очам відновлюватись після підвищених зорових навантажень протягом дня.

🐝Мед нормалізує очний кровообіг, забезпечує харчування очних тканин, сприяє збереженню зорової функції.

🥛Не відмовляйтеся від кисломолочних продуктів. Вони багаті на кальцій, який потрібен нашим очам, щоб передавати нервові сигнали в мозок.

Який вітамін корисний для зору

Нестача будь-якого вітаміну в організмі призводить до авітамінозу. В результаті тканини та системи не отримують життєво необхідні речовини, перестають виконувати свої функції. Варто пам’ятати, що надлишок вітамінів виводиться з організму. Тому суттєво “накопичити” корисні речовини не вийде. Продукти, багаті на вітаміни, повинні бути присутніми в раціоні щодня.

  • Дефіцит ретинолу (вітаміну А) призводить до зниження синтезу родопсину. Простими словами – зір погіршується, розвивається “куряча сліпота”, коли людина погано бачить за умов слабкої освітленості простору. Щоб цього не сталося, необхідно щодня вживати моркву, гарбуз, жовтий солодкий перець, авокадо, абрикосі. Замінити абрикос можна курагою, в якій міститься багато не тільки вітаміну А, але і заліза, також вкрай необхідного для здоров’я очей.
  • При нестачі вітаміну B2 (рибофлавіну) судини ока стоншуються, ламаються, в органах зору трапляються мікроскопічні крововиливи, найкращі джерела вітаміну B2 – яйця, молочні продукти, печінка, зелені овочі, мигдаль. Вітамін В1 (тіамін) забезпечує стабільність внутрішньоочного тиску, відповідає за передачу інформації від зорового нерва у певну зону головного мозку, вітамін B1 міститься у цільних зернах, свинині, рибі та дріжджах. Вітамін B12 (ціанокобаламін) необхідний для стабільного функціонування нервових волокон органів зору. Джерела вітаміну B12 – це субпродукти, м’ясо, сири з коров’ячого молока та яйця.
  • Вітамін С захищає судини очей від ламкості, відповідає за еластичність судинних стінок. Адже здоров’я очей і безпосередньо гострота зору пов’язані з кровопостачанням органів. Джерелами вітаміну С є чорниця, шипшина, апельсини, білокачанна капуста та часник. Вибирайте, який овоч, ягоду чи плід включити у повсякденний раціон, щоб покращити кровообіг у судинах очей.
  • Вітамін Е (токоферол) – зміцнює кровоносні судини, збільшує проникність кровоносних судин, захищає очі від негативного впливу активних форм кисню. Найкращими джерелами є яйця, вершкове масло, справжнє молоко, паростки, горіхи, зелені листові овочі, перець, морква, оливкова олія, свинина, яловичина та птиця.

Сьогодні більшість людей проводить багато часу перед екранами смартфонів, комп’ютерів та телевізорів. Це призводить до фізичної втоми, зниження продуктивності та загострення проблем, які пов’язані із зором, таких як сухість очей або погіршення зору в сутінках. Одним із надзвичайно важливих компонентів їжі, від якого залежить якість та чіткість зору на довгі роки, є каротиноїд лютеїн і зеаксантин. Продукти, що містять як лютеїн, так і зеаксантин: капуста Кале, інші види капусти (броколі, Брюссельська), кукурудза, перець червоний, жовтий та помаранчевий, яєчний жовток, зелені листові овочі (петрушка, кінза, рукола та ін.), темні сорти винограду, ківі, гарбуз та кабачки.

Шкідливі продукти для очей

  • Кофеїн, що міститься в каві, викликає підвищення внутрішньоочного тиску. Часте вживання міцної кави може призвести до розвитку міопії, глаукоми.
  • Вживання солоних страв призводить до затримання рідини в організмі. Негативний результат цього – це не тільки синці під очима та набряки повік. Через застій рідини порушується харчування тканин, підвищується внутрішньоочний тиск. Бажаєте зберегти здоров’я очей? Зведіть до необхідного мінімуму вживання солі та дітей привчайте до дієти.
  • Солодощі погіршують зір. Це ще одна група продуктів, про шкоду яких необхідно регулярно нагадувати дітям. Зловживання солодкими стравами та напоями негативно впливає на сітківку. Підтвердженням цього є різні зорові дисфункції, які часто супроводжують таке захворювання, як цукровий діабет.
  • При зловживанні алкогольними напоями порушується кровопостачання сітківки та рогівки, виникають судинні спазми.
  • Жирна смажена їжа несе шкоду для всього організму при постійному вживанні. Вона призводить до утворення атеросклеротичних бляшок. Через це зростає ризик тромбозу судин та інсульту ока.
Знайти