Який хліб корисніший для здоров’я

🍞Хліб – найдавніша їжа. Сьогодні у будь-якому супермаркеті вибір такий, що очі розбігаються – від мінібулочок, заварного з висівками до тостового та бездріжджового з родзинками. Який хліб корисніший і як його правильно вибрати?

Багато хто вважає, що заради здоров’я та стрункої фігури варто повністю прибрати з раціону борошняні вироби. Це не зовсім так, оскільки якісний хліб стане гарним джерелом клітковини та складних вуглеводів.

☝️Найкориснішим для здоров’я вважається цілозерновий хліб (особливо житній), оскільки він містить більше клітковини, білка та вітамінів порівняно з білим хлібом, що сприяє кращій роботі травлення та знижує ризик серцево-судинних захворювань і діабету. Корисно також вживати хліб із борошна грубого помелу, з висівками, або вироби, що містять суміш різних злаків (мультизерновий).

Види корисного хліба

  • Цілозерновий хліб: Виготовляється з цілого зерна і зберігає всі його поживні речовини. Він є чудовим джерелом клітковини, вітамінів (зокрема групи B) та мінералів (селен, марганець), що допомагає підтримувати здорову вагу та роботу серця.
  • Житній хліб: Особливо цінується за низьку калорійність та високий вміст клітковини, яка сприяє кращому травленню та насиченню. Він містить лізин — амінокислоту, важливу для побудови клітин.
  • Сірий хліб: Це хліб з борошна грубого помелу, часто із суміші пшеничного та житнього борошна. Він також корисніший за білий, особливо якщо до нього додають цілозернові злаки, насіння чи горіхи.
  • Мультизерновий хліб: Виготовляється з кількох видів зерна (пшениці, вівса, ячменю, гречки тощо), що робить його дуже поживним і багатим на корисні сполуки.
  • Хліб на заквасці: Цей вид хліба може позитивно впливати на склад кишкових мікробіомів.

📌Таким чином, цілозерновий хліб – найздоровіший вибір. Він знижує ризик серцево-судинних захворювань та діабету. Чим менше оброблені зерна, тим довше вони перетравлюються, забезпечуючи організм корисними речовинами.

Дослідження свідчать, що люди які вживають більше цілозернових продуктів мають нижчий ризик розвитку раку товстої кишки та шлунку.

Також є поняття білого та чорного хліба. Білий хліб випікають із вибіленого борошна найвищого ґатунку, де в процесі обробки втрачається більша частина клітковини та поживних речовин. Він спричиняє швидше підвищення рівня цукру в крові та менше насичує, ніж цілозерновий. Від регулярного вживання пшеничного хліба легко можна набрати вагу – такий продукт дуже калорійний.

З цієї точки зору стає ясно, чому чорний хліб корисніше білого – для його приготування використовують іншу технологію. Склад у нього також більш дієтичний, завдяки чому чорний хліб сприяє правильній роботі шлунково-кишкового тракту. Однак з чорним хлібом теж слід бути обережними – якщо у вас гастрит, виразка або панкреатит, то такий продукт викличе бродіння в кишківнику.

Додатково варто розуміти, що немає різниці між дріжджовим і бездріжджовим продуктом – дріжджі гинуть при температурі 60-70 градусів, а хліб випікається при ще вищих значеннях. Глютен теж не такий страшний, як багато хто думає – цей компонент є не тільки в хлібі, але і в багатьох інших продуктах, а також ліках. Заборонено його вживати тільки тим людям, яким лікар призначить безглютенову дієту.

То що ж вибрати?

Це залежить від особистих уподобань, зручності та вартості.

✅Перше, що треба зробити, – це прочитати склад. Звертайте увагу на такі характеристики: сорт борошна, підсилювачі смаку, сіль, цукор, окиснювач та кількість корисних речовин.

✅Краще вибирати хліб, випечений із цільного зерна чи висівковий, адже ньому містяться оболонки, багаті на клітковину, вітаміни групи B, Е, залізо, цинк і селен. Він корисний як для загального здоров’я організму, так і не шкодитиме вашій фігурі.

✅Щоб хліб не втрачав корисних властивостей і не псувався, його слід зберігати у прохолодному місці, захищеному від сонячних променів. Якщо не з’їсте буханець протягом кількох днів, спробуйте заморозити частину, що залишилася, попередньо розрізавши на скибочки.

✅Та навіть найкориснішим у світі хлібом не варто зловживати. Приблизна норма для дорослої людини становить 100-150 г на день. Така норма не зашкодить вам, якщо ви не маєте проблем зі здоров’ям, пов’язаних з окремими компонентами.

Знайти