Забуті, але корисні коренеплоди

❄️Зима – час авітамінозу і це час, щоб згадати про існування коренеплодів. Вони можуть виглядати не так апетитно, але чимало користі здатні принести. Ми забули деякі коренеплоди, які наші предки широко використовували в приготуванні їжі.

Ріпа

До появи на Русі картоплі ця героїня популярної дитячої казки була одним з головних овочів в раціоні наших предків. Її використовували не тільки для приготування різних страв, а й для змішування настоянок і мазей, які рятували від різних хвороб. І вона дійсно допомагала, що не дивно, якщо врахувати, скільки корисних складників відкрили в ріпі сучасні дослідники. Цей непоказний з вигляду коренеплід містить в собі у великих кількостях вітаміни А, В, РР і С, а також глюкозу, кальцій, сірку, магній, залізо, марганець, йод і натрій. Клітковина ріпи дуже легко засвоюється і сприяє кращому засвоєнню їжі, виводячи при цьому токсини з організму.

☝️Даний коренеплід має сечогінну, протизапальну, анальгетичну і ранозагоювальну властивості. Також ріпа – незамінний засіб при бронхіті, різних інфекціях, хворобах нирок і сечового міхура. Її слід вживати тим, хто піклується про здоров’я волосся, зубів і нігтів. Нарешті, ріпа чудово зміцнює імунітет і містить мало калорій, що робить її відмінним вибором для тих, хто худне.

✍️Ріпу можна їсти в сирому, вареному і печеному вигляді або додавати в рагу. Краще за все використовувати коренеплоди з діаметром не більше 6 см – вони більш соковиті. Чим жовтіша ріпка, тим більше в ній вітаміну А.

Редька

Редька містить велику кількість вітамінів В і С, а також мінеральних речовин, органічних кислот, ефірних олій і глікозидів, натрію, кальцію, магнію, сірки, заліза, йоду і фосфору. За змістом солей калію вона випереджає будь-який інший овоч. Висока концентрація фітонцидів, які та надають редьці її характерний гострий смак, забезпечує гарний захист від вірусів – ще один аргумент для вживання редьки в холодну пору року. Крім цього, редька перешкоджає розвитку атеросклерозу, покращує роботу кишківника, знімає набряки, допомагає при недокрів’ї, лікує застуду. А солі калію допомагають виводити токсини з організму.

Незамінний засіб при застудах, бронхітах і сухому кашлі – сік з чорної редьки. Готується він надзвичайно просто: достатньо зрізати верхівку коренеплоду, зробити в середині широку воронку близько 5 сантиметрів глибиною, покласти в неї мед і залишити цю конструкцію на ніч. Приймати отриманий сік рекомендується по столовій ложці за 40 хвилин до їжі кілька разів на день.

👍Споживайте ці корисні коренеплоди і здоров’я вам!

Знайти