Заходи профілактики йододефіцитних захворювань
23 травня 2025
✔️Йод — один із ключових мікроелементів, необхідних для підтримки здоров’я людини. Він бере участь у синтезі гормонів щитоподібної залози — тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3), які відповідають за ріст, розвиток, репродуктивну функцію та обмін речовин. Зокрема, ці гормони впливають на синтез білків, активність ферментів, формування скелета й розвиток центральної нервової системи, особливо у плода та немовлят.
Крім цього, йод сприяє зміцненню імунної системи й може позитивно впливати на стан молочних залоз, зокрема при дисплазії та фіброзно-кістозній хворобі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), йододефіцит є найпоширенішим у світі неінфекційним порушенням здоров’я.
ℹ️В організмі здорової дорослої людини на постійній основі міститься близько 15–20 мг йоду, 70–80% з якого — у щитоподібній залозі. Добова потреба організму людини у йоді залежить від віку: у дітей — 90–150 мкг, у дорослих — 150 мкг, при цьому слід враховувати додатково до норми відповідно до фізичної активності та фізіологічного стану.
☝️Споживання йоду у дозі нижче 10–20 мкг/добу може призводити до низки йододефіцитних розладів, включаючи зоб, гіпотиреоз, інтелектуальні порушення, репродуктивні розлади, зниження виживаності дітей та різні ступені аномалій росту та розвитку. Зокрема, у вагітних дефіцит йоду може спричинити серйозні порушення нервової системи та затримку росту плода, а також викидні та мертвонародження, тяжкий внутрішньоутробний дефіцит йоду може викликати серйозні порушення нервової системи (наприклад кретинізм). Хронічний йододефіцит корелює із підвищеним ризиком розвитку фолікулярної форми раку щитоподібної залози. Запасів гормонів щитоподібної залози вистачає на 2 місяці без прийому йоду. Відбувається тонка регуляція їх синтезу, що дозволяє пристосовуватися до потреб організму. Надлишок йодидів переважно виводиться через нирки.
Історично дефіцит йоду був значно поширеним патологічним станом у більшій частині Європи. Особливо актуальною ця проблема була для жителів гірських районів.
У сучасну прогресивну епоху життя людей зазнає значних змін, зокрема, трансформації відзначають в моделях харчування, коректність яких у деяких випадках викликає занепокоєння. Вживання ультраоброблених харчових продуктів та перехід до рослинних молочних альтернатив, зумовлюють недостатнє надходження йоду в організм.
Заходи профілактики йододефіциту
1️⃣Уникнути дефіциту допоможе здорове харчування, що включає продукти, що містять йод.
Найкращі джерела йоду – морепродукти та риба. За ними йдуть молочні продукти, сири, яйця, м’ясо, овочі та фрукти. Вміст йоду в харчових продуктах залежить від тривалості зберігання та кулінарної обробки.
✅Йодовмісні морепродукти
Топ продуктів, у яких міститься йод, очолюють риба та морепродукти, тому дієтологи рекомендують регулярно включати їх у свій раціон. Джерелами йоду є (вміст у 100 гр. продукту): кефаль – 330 мкг, лосось – 245 мкг, тріска – 143 мкг, приготовлений тунець – 150 мкг, мідії – 195 мкг, устриці – 88 мкг. Крім того, велика кількість йоду міститься у морських водоростях (бурі, комбу, ламінарія, морські боби, вакамі), які накопичують його з морської води. Залежно від типу водоростей вміст йоду може змінюватись від 5 мкг до 11 000 мкг на грам сухої ваги. Наприклад, 1 г королівського комбу достатньо, щоб забезпечити рекомендовані 150 мкг на день для дорослої людини. Однак, споживання водоростей необхідно обмежувати, щоб не перевищувати безпечну межу йоду.
✅Йодовмісні молочні продукти
Склянка звичайного коров’ячого молока містить від 30% до 58% середньої добової норми йоду для дорослої людини (56-88 мкг), в овечому молоці його міститься 900-1100 мкг на склянку, в козячому – 300-325 мкг. Як показують результати досліджень, концентрація йоду в молоці може бути різною і залежить від багатьох факторів, насамперед від харчування тварин: складу корму та трави на пасовищах. Є йод і в інших молочних продуктах: у 200 грамах сиру (звичайна пачка) його міститься від 60 до 75 мкг, у твердому сирі – від 20 до 80 мкг (найбільше в пармезані – 80 мкг на 100 г і рокфорі – 52 мкг на 100 г). Сир може бути важливим джерелом йоду, якщо під час виробництва його вимочували в розсолі йодованої солі.
✅Овочі та фрукти
Попри те що овочі та фрукти не надто багаті на цей мікроелемент, деякі з них можуть представляти певний інтерес. Особливо це стосується шпинату, щавлю, баклажанів і руколи. Є йод також у бразильських та волоських горіхах, у зернових продуктах, у грибах шиїтаке, у хурмі, полуниці, фейхоа, чорній смородині, журавлині, ківі та банані, але у невеликих кількостях.
2️⃣Провідною рекомендацією з профілактики дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі. Французький науковець Жан Батіст Буссенго став першим, хто у 1833 р. припустив, що споживання йодованої солі може допомогти виправити ситуацію з йододефіцитом Йодована сіль значно зменшила поширеність йододефіциту у світі. Йодована сіль зберігає свої властивості не довше 3-4 місяців навіть у закритій тарі. При високій термічній обробці їжі близько 50% йоду руйнується, тому краще тушкувати або відварювати, а не смажити. Йодована сіль не шкідлива для здоров’я, якщо не вживати її у надмірних кількостях, Добова норма йоду для дорослих становить 150 мкг. Ця кількість міститься в одній чайній ложці йодованої солі.
Єдине протипоказання до вживання йодованої солі – це період після хірургічного лікування раку щитоподібної залози. Йодовану сіль можна використовувати в консервації, але важливо вибирати якісну сіль і зберігати її в закритій тарі.
3️⃣Роль йодних добавок у компенсації дефіциту йоду. Людям, які страждають на гіпотиреоз, рекомендується приймати препарати йоду. Без гормонів щитоподібної залози вони відчувають стомлюваність, м’язову слабкість, погіршення пам’яті та інші проблеми. Корекція дефіциту йоду відновлює роботу щитоподібної залози. Але, вживання йодних добавок можливо тільки при необхідності за рекомендацією лікаря.
4️⃣Куріння збільшує потребу в йоді, оскільки сполуки (тіоціанати), що містяться в димі, знижують його поглинання щитоподібною залозою. Тому відмова від тютюнопаління збереже ваше здоров`я.
5️⃣Регулярні обстеження щитоподібної залози є важливим елементом профілактики раку. Своєчасні огляди та обстеження дозволяють виявити захворювання на ранніх стадіях, що значно підвищує шанси на успішне лікування та профілактику захворювання.
🍃Бажаємо здоров`я та дотримання заходів профілактики йододефіцитних захворювань!