Захисти себе від кишкових інфекцій!

З настанням спекотних днів підвищується увага до профілактики кишкових інфекцій, особливо холери, сальмонельозу, вірусного гепатиту А та дизентерії.

Гострі кишкові інфекції характеризуються розладом травлення, викликають біль у животі, діарею, блювання та інтоксикацію організму. Важче протікає захворювання у дітей: організм швидко зневоднюється.

Нині ситуація в області ускладнюється наслідками активних бойових дій: перебої у водопостачанні та відключення електроенергії провокують появу і поширення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Щоб уникнути неприємних наслідків, потрібно дотримуватися таких простих, але доволі дієвих заходів.

По-перше, треба пам’ятати, що в організм здорової людини збудники кишкових інфекцій потрапляють через брудні руки, немиті фрукти та овочі, забруднений посуд, воду сумнівної якості, неякісні продукти, страви без належної термічної обробки, тощо.

А звідси маємо одне з найдієвіших правил – мити руки! Ретельно мити руки з милом треба перед приготуванням страв та прийомом їжі, після туалету.

Також необхідно тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.

Зверніть увагу:

🟥 на окреме зберігання сирих та готових до вживання харчових продуктів;

🟥 необхідність термічної обробки продуктів (добре прожарювати або проварювати), особливо це стосується молока, м’яса, яєць і риби;

🟥 необхідність дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені страви при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

🟥 не вживати продукти по закінченню терміну придатності.

Одною з причин виникнення гострих кишкових інфекцій є вживання неякісної води. Тому використовувати воду з неперевірених джерел – небезпечно. Небезпечно не тільки пити таку воду, а й вкрай ризиковано мити фрукти, овочі, чистити зуби, мити руки, купатися. Небезпечно також купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів. Найкращий спосіб у літню спеку вживати бутильовану воду. У разі неможливості придбання бутильованої води, використовуйте охолоджену кип’ячену воду.

Як зберігати їжу, коли вимкнули світло?

На цей випадок тримайте кілька пакетів з льодом у морозилці. Коли вимкнули електроенергію, розкладіть раніше підготовлені пакети з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозилки – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб. Альтернатива холодильнику – це термосумки та термоси.

Але обов’язково перед вживанням огляньте продукти: запах, колір і текстура можуть вказувати на псування. Не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах.

А головне – при перших симптомах розладу травлення необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря! Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей.

Знайти