«Залізо в крові — енергія в житті»

Ви коли-небудь помічали, що іноді сили просто зникають? 😔Навіть після сну відчуваєш втому, паморочиться голова, важко зосередитися, а серце б’ється швидше, ніж зазвичай…Можливо, справа не у стресі, а у низькому гемоглобіні.

Гемоглобін — це білок у червоних кров’яних тільцях (еритроцитах), який переносить кисень від легенів до тканин і повертає вуглекислий газ назад.

📈Нормальний рівень гемоглобіну залежить від віку, статі та стану здоров’я: для чоловіків це приблизно 130–160 г/л, для жінок — 120–140 г/л. Нестача гемоглобіну призводить до анемії, яка проявляється втомою, слабкістю, запамороченням.

ℹ️Анемія (малокрів’я, недокрів’я) — це патологічний стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів (червоних кров’яних тілець) та/або гемоглобіну в крові, що призводить до недостатнього насичення тканин киснем (гіпоксії).

Що викликає дефіцит?

Найчастіше брак заліза, вітаміну B12 або фолієвої кислоти. Рівень гемоглобіну може коливатися не лише через харчування, а й через хронічні хвороби, вагітність.

✔️Залізо — це головний будівельний матеріал для гемоглобіну:

  • гемове (з тваринних продуктів, засвоюється на 15–30%);
  • негемове (з рослинних джерел, засвоюється на 2–20%).

Щоб гемоглобін залишався в нормі, важливо комбінувати обидва типи.

Тваринні джерела заліза

  • печінка (яловича, свиняча);
  • червоне м’ясо (яловичина, телятина);
  • птиця (курятина, індичка);
  • морепродукти (устриці, мідії, креветки).

Рослинні джерела заліза:

  • шпинат;
  • бобові (сочевиця, нут, квасоля);
  • гарбузове насіння;
  • буряк.

Вітаміни для синтезу гемоглобіну

🟢Вітамін B12: енергія для крові, джерела B12:

  • риба (лосось, скумбрія). 100 г лосося забезпечують до 4,8 мкг B12 — це більше добової норми;
  • яйця (одне яйце містить близько 0,6 мкг B12);
  • молочні продукти (сир і йогурт);

🟢Фолієва кислота будівельник ДНК, джерела:

  • зелені листові овочі (капуста кале, шпинат);
  • авокадо;
  • цитрусові.

🟢Вітамін C підсилювач засвоєння, джерела:

  • болгарський перець.
  • цитрусові.
  • ківі.

Продукти, які заважають засвоєнню заліза

🟠чай і кава;

🟠продукти з оксалатами (оксалати є природним продуктом обміну речовин, який у нормі виводяться з організму із сечею. Підвищений вміст солей у сечі збільшує ризик утворення оксалатних каменів у нирках і розвитку сечокам’яної хвороби).

Для міцного здоров’я та стабільного гемоглобіну поєднуйте продукти з залізом та вітаміном C.

Готуйте різноманітні страви:

  • додавайте до раціону свіжі соки;
  • пийте достатньо води та додайте фізичну активність.

⚡Зробіть ваше харчування смачним і корисним та відчувайте приплив енергії!

Знайти