Залізодефіцитна анемія. Профілактика.
7 серпня 2024
Залізодефіцитна анемія – це недостатність заліза в організмі людини для забезпечення її фізіологічних потреб.
Залізодефіцитна анемія – це стан, що характеризується зниженням кількості гемоглобіну та еритроцитів.
Наслідки такого стану можуть бути серйозними, адже клітини не отримують необхідну кількість кисню.
Може розвинутись серцева недостатність, захворювання судин, внутрішніх органів і головного мозку.
До дефіциту заліза можуть призводити різні фактори:
➖ Несбалансоване харчування, зокрема вегетаріанство і дієта. Щоб залізо повноцінно засвоювалося організмом, у раціоні має бути присутнім тваринний білок (нежирні сорти м’яса, риба і морепродукти, кисломолочні продукти, яйця). Вітамін С та інші органічні кислоти. Надмірне вживання кави та чаю перешкоджає нормальному всмоктуванню заліза в шлунково-кишковому тракті.
➖ Хронічні кровотечі і часте донорство.
➖ Патологія процесів транспортування заліза.
➖ Підвищені втрати заліза організмом під час вагітності або лактації, у грудних дітей і підлітків.
При своєчасному виявленні залізодефіцитної анемії прогноз сприятливий. Як правило, лікування спрямоване на усунення причин. Якщо причина виникнення анемії – недолік заліза в їжі, то це і буде єдиним лікуванням.
Дієвим методом профілактики залізодефіцитної анемії є збалансоване харчування.
Слід збагатити свій раціон продуктами, що містять вітаміни групи В, особливо фолієву кислоту і вітамін В12, залізо, білки. До таких відносяться: червоне нежирне м’ясо і субпродукти, особливо печінка; риба та морепродукти; молоко, сир, натуральні йогурти; злаки (каші і зерновий хліб); зелень – салат, петрушка, кріп, шпінат; горіхи; квасоля і горох; овочі, особливо свіжі; фрукти, серед яких перше місце займають гранат , яблука, апельсини.