Залізодефіцитна анемія. Профілактика.

Залізодефіцитна анемія – це недостатність заліза в організмі людини для забезпечення її фізіологічних потреб.

Залізодефіцитна анемія – це стан, що характеризується зниженням кількості гемоглобіну та еритроцитів.

Наслідки такого стану можуть бути серйозними, адже клітини не отримують необхідну кількість кисню.

Може розвинутись  серцева недостатність, захворювання судин, внутрішніх органів і головного мозку.

До дефіциту заліза можуть призводити різні фактори:

➖ Несбалансоване харчування, зокрема вегетаріанство  і дієта. Щоб залізо повноцінно засвоювалося організмом, у раціоні має бути присутнім  тваринний білок (нежирні сорти м’яса, риба і морепродукти, кисломолочні продукти, яйця). Вітамін С та інші органічні кислоти. Надмірне вживання кави та чаю перешкоджає нормальному всмоктуванню заліза в шлунково-кишковому тракті.

➖ Хронічні кровотечі і часте донорство.

➖ Патологія процесів транспортування заліза.

➖ Підвищені втрати  заліза організмом під час  вагітності або лактації,  у грудних дітей і підлітків.

При своєчасному  виявленні залізодефіцитної анемії прогноз сприятливий. Як правило, лікування спрямоване на усунення причин. Якщо  причина виникнення анемії – недолік заліза в їжі, то це і буде єдиним лікуванням.

Дієвим методом профілактики залізодефіцитної анемії є збалансоване харчування.

Слід збагатити свій раціон продуктами, що містять вітаміни групи В, особливо фолієву кислоту і вітамін В12, залізо, білки. До таких відносяться: червоне нежирне м’ясо і субпродукти, особливо печінка; риба та морепродукти; молоко, сир, натуральні йогурти; злаки (каші і зерновий хліб); зелень – салат, петрушка, кріп, шпінат; горіхи; квасоля і горох; овочі, особливо свіжі; фрукти, серед яких перше місце займають гранат , яблука, апельсини.

Знайти