Здорове харчування з дитинства.

Культура здорового  харчування – важливе питання майбутнього України. Здорові харчові звички формуються з дитинства. Школа – фундамент  майбутнього.  Бо саме школа прищеплює дитині навички здорового харчування і навчає її культурі споживання.

🍶Здорове і збалансоване харчування дітей та підлітків разом із регулярною фізичною активністю забезпечують не лише здоров’я школярів, але й безпосередньо впливають на успішність навчання.

А от наслідки нездорової дієти 🍰у молодому віці, підвищують вірогідність виникнення захворювань серця та судин, цукрового діабету, ожиріння у майбутньому. Незважаючи на те, що потягом останніх десятиліть поширеність звичок здорового харчування серед населення зростає, дослідження серед  дітей віком від 7 до 9 років у Європі виявили, що 29% мали надлишкову вагу, 12% мали ожиріння, менше 50% їдять свіжі фрукти щодня, менше 35% споживають овочі щодня, більше 20% споживають безалкогольні напої частіше, ніж 3 дні на тиждень.

У 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської розпочалася реформа шкільного харчування. Вона спрямована  не тільки на забезпечення дітей якісним, безпечним та повноцінним харчуванням у садочках і школах, але й на формування здорових харчових звичок та поширення їх серед українських родин для поліпшення здоров’я населення та підвищення якості життя в Україні.

Під час війни реформа надважлива: діти через війну перебувають в постійному стресі, і тому мають отримувати здорове і збалансоване харчування. 5 млн дітей перебувають в закладах освіти, серед них 1,5 млн діти початкових класів та діти з пільгових категорій.

У 2023 році Україна приєдналася  до Міжнародної коаліції «Шкільне харчування: Харчування, здоров’я та освіта для кожної дитини»,  яка нараховує 97 країн, що становить 62% населення світу. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року №990-р затверджено стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та визначено 4 стратегічні цілі:

  1. Посилення фінансової та інституційної спроможності громад – достатнє фінансування громад та якісні закупівлі; зрозумілі процедури закупівель для замовників; зацікавленість постачальників у співпраці з навчальними закладами.
  2. Модернізація  інфраструктури – відновлена та модернізована мережа харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів; заклади освіти спроможні впровадити та підтримувати систему безпечності НАССР.
  3. Забезпечення розвитку кадрового потенціалу – мотивовані та професійні медичні працівники та працівники харчоблоків; набуття відповідних компетенцій педагогічними працівниками та керівниками ЗО, що сприяють здоровому харчуванню; ефективна робота органів управління освітою в громадах.
  4. Формування культури здорового харчування – впровадження нових норм харчування; освіта сприяє свідомому вибору здорового харчування; інформація про здорове харчування є доступною та зрозумілою.

Реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства 👨‍👩‍👧 і значного зниження  рівня неінфекційних захворювань в Україні.

Від втілення всіх цих кроків на кожному з рівнів залежить майбутнє нового покоління українців. Наше майбутнє має бути здоровим!

Знайти