Згадаємо про лістеріоз.
29 червня 2024
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами лістеріями.
Ці бактерії широко розповсюджені у природі: у ґрунті, піску, воді.
Джерелом (резервуаром) лістерій можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини (особливо вівці і свині🐖), домашні і дикі тварини (бродячі коти і собаки)🐈⬛, а також дикі птахи🐦⬛.
Від тварин лістерії потрапляють у зовнішнє середовище з сечею, випорожненнями, молоком, кров’ю, носовим слизом, навколоплідними водами.
А ось джерелом зараження для сільськогосподарських тварин є корми, особливо силос🌾, де умови для розмноження бактерій дуже сприятливі.
Продукти харчування – молоко, м’ясо🍗, риба🐟, овочі🥕, фрукти🍐для збудника – просто відмінне живильне середовище для росту мікроорганізмів.
В Україні захворюваність на лістеріоз реєструється на рівні поодиноких випадків, не пов’язаних між собою.
За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 4 випадки захворювання на лістеріоз – по 1 випадку в Волинській, Запорізькій, Івано-Франківській та Київській областях. Так, випадок лістеріозу був зареєстрований у 62-річного чоловіка в Волинській області, хворий помер у лікарні.
Вживав різні продукти харчування, в тому числі немиті яблука, які зберігались в літній кухні, де мешкали мишоподібні гризуни. Також утримував свійських тварин (корову, свиней, собак, котів), які теж могли бути джерелом інфекції.
В 2023 році в Україні було зареєстровано лише 2 випадки лістеріозу.

Що ж собою представляють лістерії?
Це мікроскопічні рухливі палички, які мають різноманітні форми і розміри з високою стійкістю до умов зовнішнього середовища. Добре зберігаються навіть при температурі (–4…–6˚С), за що отримали назву «мікроб холодильника».
У грунті лістерії зберігаються до 11 місяців, у сіні, соломі – до 20 місяців, у прісній воді стоячих водойм можливість інфікування зберігається протягом року. При температурі 100 ˚ гинуть через 5-10 хвилин.❗
Сприйнятливість до лістерій у людей невисока. Наша імунна система вміє боротися з цими бактеріями, але не завжди. Захворювання, в основному, вражає людей зі зниженим імунітетом.
Це можуть бути хворі на СНІД та цукровий діабет, особи, які отримують хіміо- і гормональну терапію, люди похилого віку, діти першого року життя, вагітні жінки. Імовірність розвитку лістеріозу у вагітних жінок приблизно в 20 разів вище, ніж у інших дорослих людей.
Зараження людини пов’язане із доглядом за хворими тваринами та птицею.
Передаються лістерії через порізи, мікротріщини на шкірі, в які потрапляють виділення хворих тварин. Також зараження людини відбувається при вживанні молочної, рибної та м’ясної продукції без термічної обробки (м’які сири, молоко сире, в’ялені та сирокопчені м’ясні продукти, напівфабрикати), сирої води, неякісно вимитих фруктів, овочів.
Від людини до людини передача бактерій відбувається фекально-оральним шляхом. Спостерігається також шлях передачі лістерій від матері до дитини.
За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння: слабкість, озноб, підвищення температури тіла, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку. Інкубаційний період триває один-дві тижні, але може коливатися від декількох днів до 90 днів. А ось тривалість захворювання складає від декількох днів до 1,5 місяця.
З метою профілактики зараження лістеріями необхідно:
💠 всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. Особливістю є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері;
💠 при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивати, адже лістерії можуть бути на поверхні;
💠 не вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникати всередину;
💠 не різати варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м’ясо;
💠 сирі та готові продукти не зберігати на одній полиці в холодильнику;
💠 дотримуватися заходів особистої гігієни: мити руки після відвідування громадських місць, туалету, перед вживанням їжі.
Ці прості заходи безпеки дозволять звести до мінімуму ризик зараження лістеріозом!