Сезон підсиленого епідемічного спостереження та заходів профілактики холери в Донецькій області триває
21 липня 2025
Саме теплий період року, особливо 01.06-30.09., є сезоном підсиленого епідемічного спостереження та заходів профілактики холери.
Виникнення більшості епідемій холери чітко пов’язано з водним фактором передачі. Тому саме Донецька область зараз знаходиться в зоні ризику через активні бойові події в регіоні, які привели до пошкоджень та руйнувань системи водозабезпечення. Тому здійснення протихолерних заходів в регіоні має особливе значення.
📌На території області з питань профілактики ГКІ, холери для зацікавлених органів та служб, зокрема органів виконавчої влади, завдання визначені Комплексним планом заходів щодо санітарної охорони території Донецької області та захисту населення від інфекційних хвороб, що мають міжнародне значення, протягом особливого періоду», який затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 29.08.2024 (протокол №28), Комплексним планом профілактики гострих кишкових інфекцій, холери в Донецькій області протягом особливого періоду, затверджений протокольним рішенням регіональної комісії з питань ТЕБ і НС Донецької області від 21.06.2023 (протокол №10). В ході підготовки до епідемічного сезону з холери в 2025 році розроблений та затверджений спільний наказ департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації та ДУ Донецький ОЦКПХ МОЗ» «Щодо попередження виникнення та поширення випадків захворювання на холеру в Донецькій області» № 117/105 від 15.04.2025, яким визначені дії спеціалістів ОЦКПХ та органів та закладів охорони здоров’я, затверджена госпітальна база для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям, зокрема у разі погіршення епідемічної ситуації.
Згідно спільному наказу департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації та ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» від 15.04.2025 № 117/105 «Щодо попередження виникнення та поширення випадків захворювання на холеру в Донецькій області» визначено госпітальними базами для надання медичної допомоги особам, хворим або підозрілим на холеру і вібріононосіям:
Для дорослих та дітей:
✔️ КНП «Інфекційна лікарня м. Костянтинівка» (спеціалізована, має пакет НС);
✔️ КНП «Добропільська лікарня інтенсивного лікування»;
✔️ КНП «Міська лікарня №2» Краматорської міської ради;
✔️ КНП «Центральна міська клінічна лікарня» Дружківської міської ради.
Для дорослих:
✔️ КНП «Слов’янська центральна районна лікарня».
Навіть через небезпеку фахівцями ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з 1 червня розпочати дослідження на холерні вібріони з довкілля. Точки дослідження довкілля визначені з урахуванням конкретної ситуації та рекомендацій ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Обстежуються на холеру і пацієнті з симптомами гострих кишкових інфекцій.
Активно продовжується моніторинг стану водозабезпечення населення регіону, результати досліджень, які не відповідають встановленим нормативам, для реагування направляються органам виконавчої влади, зацікавленим службам, відомствам тощо, при необхідності надаються профілактичні пропозиції, за результатами досліджень води з нецентралізованих джерел водопостачання також проводиться дезінфекція громадських та приватних свердловин, колодязів; населення регіону постійно інформується про стан води, що надається, отримує поради з профілактики, розповсюджують таблетки для дезінфекції води.
Продовжується навчання медичних працівників за темою, профілактична санітарно-освітня робота з населенням, зокрема щодо профілактики гострих кишкових інфекцій, холери. Особлива увага звертається на заборону використання для вживання води негарантованої якості, купання в водоймах, де це заборонено та відсутній дозвіл на відпочинок.
📅Станом на 15.07.2025 фахівцями ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснено 182 інформаційних заходів з питань профілактики холери. Інформаційні матеріали з питань профілактики холери були поширені (розміщені) на сайті ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ», у соціальній мережі Telegram, Instagram, Facebook, зокрема на сторінках філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» в Фейсбуці, виступи на TV, радіо, відповідні інформаційні матеріали, отримані від ЦГЗ, а також Пам`ятки населенню, які підготовлені Донецьким ОЦКПХ (з профілактики кишкових інфекцій, холери, знезараження води в домашніх умовах, використання води в умовах надзвичайних ситуацій, як зберегти воду та продукти при перебоях з електро- та водопостачанням» тощо), були розповсюджені на ринках, в ЗОЗ, закладах громадського харчування, на комунальних підприємствах, центрах ВПО тощо.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, холери
✅РЕКОМЕНДУЄМО:
НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання.
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
НЕ порушувати умови та строки зберігання продуктів.
НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, інших джерел, якість та безпека води яких невідома.
❗При відсутності доступу до якісної питної води, використовуйте для вживання бутильовану воду або після кип’ятіння, обробки, для чого придбайте та використовуйте спеціальні пігулки для обробки води в домашніх умовах, активований вугль тощо).
Особливу увагу необхідно приділяти якості і безпеці харчових продуктів та питної води, дотриманню правил особистої гігієни:
🔸Приготовлені страви бажано вживати відразу; зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин. У випадку повторного споживання гарячі страви (перші, другі блюда) мають піддаватись вторинній термічній обробці.
🔸НЕ виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки та мають обмежений строк придатності (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
🔸При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
🔸Для пиття і приготування їжі доцільно використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. Тому для пиття та приготування їжі бажано зробити запас питної води для використання при відсутності централізованої подачі води.
🔸Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету необхідно завжди мити руки з милом (при неможливості – використовуйте антисептики для рук, вологі дезінфікуючі серветки.