Усі новини

11 липня – Всесвітній день шоколаду.

Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії,  інших країнах як всередині Європейського союзу і за його межами.

Перші сліди активного вживання шоколаду, за свідченням археологів, належать ще до 19-го століття до нашої ери. Вони були виявлені на тихоокеанському узбережжі Мексики. В Європу він потрапив після 16-го століття нашої ери. Однак альтернативний погляд на цю тему не упускає і безпосереднього відношення Христофора Колумба, який зіткнувся з какао-бобами в четвертій місії до Америки 15 серпня 1502 року.

Спочатку в Європі шоколад прописували як ліки і продавали його в аптеках. Споживали його лише люди з аристократичних кіл. Жінки того часу вважали цей продукт афродизіаком та були впевнені, що він запалює вогонь пристрасті. Довгий час шоколад їли лише у рідкому вигляді. Лише з кінця 19 століття, після винаходу гідравлічного преса, із зерен какао почали видобувати масло, яке змішували з цукром та какао порошком. З того часу шоколад почали випускати у вигляді плиточок. Пізніше під час виробництва шоколаду до нього почали додавати молоко та різноманітні добавки: горіхи, родзинки, різноманітні начинки тощо.

Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню.

Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів – так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. На жаль вчені одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла. Користь чи шкода шоколаду на організм людини буде визначатись його видом та кількістю.

Є 4 основних види шоколаду: гіркий (чорний), темний, молочний і білий, в залежності від складу його властивості будуть змінюватись.  Найкорисніший – гіркий. За ним – молочний, зазвичай найкалорійніший, тут значно менша кількість протертого какао, а також додано молоко чи вершки. На останньому місці – білий шоколад: він не містить тертого какао, має найбільшу кількість цукру та добавок. Чим більший відсоток какао в шоколаді – тим він кращий.

Потрібно розуміти, що користь для організму приносить лише якісний шоколад в помірних кількостях в межах щоденної норми калорій. Норма спожитого шоколаду на день для кожного є різною та залежить від індивідуальних потреб організму.

Щоб не було орторексії (розлад харчової поведінки, пов’язаний з патологічною одержимістю здоровим харчуванням), варто дотримуватися принципу 80/20: 80% нутрітивно цінної їжі; 20% – для задоволення. Зазвичай це вживання 1-2 шматочків чорного шоколаду після основного прийому їжі. Вчені вважають, що ідеальна кількість шоколаду  – 45 грамів на тиждень, або близько 4 квадратиків. Адже не треба забувати,  що шоколад містить багато цукру та насичених жирів і велика кількість шоколаду та інших солодких продуктів в раціоні загрожує розвитком ожиріння та захворювань серцево-судинної системи. Ось чим шкодить шоколад, а саме його нераціональне вживання.

Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України озвучив поради, які допоможуть насолодитись солодощами й не нашкодити собі: «Уникайте суворих обмежень. Дозволяйте собі улюблені ласощі, наприклад чорний шоколад, однак у помірній кількості та зі здоровішими продуктами».  Не варто вживати шоколад людям із зайвою вагою, схильним до алергій і з захворюваннями обміну речовин. Крім цього при серйозних захворюваннях, перш ніж включити шоколад в раціон харчування, варто проконсультуватися з лікарем.

 

Поділитися:
Знайти