16 травня – Міжнародний день проінформованості про целіакію
16 травня 2025
ℹ️Целіакія – (глютенова ентеропатія, хвороба Гі – Гертера – Гейбнера, нетоксичний спру, кишковий інфантилізм) – імунозалежне захворювання, для якого характерне ураження ШКТ. Хвороба супроводжується запаленням слизової оболонки тонкого кишківника і призводить до атрофії ворсинок тонкого кишківника та мальабсорбції. Целіакія пов’язана з індивідуальною непереносністю деякими людьми білка глютену. Глютен міститься в продукті, який утворюється з борошна злаків після виділення з нього крохмалю. У різних злаках цей компонент має різну назву: у пшениці – глютен (гліадин), у вівсі – авенін, в ячмені – гордеїн, в житі – секалінін.
Основним симптомом захворювання є порушення травлення. Але хвороба може проявитися і по-іншому: в однієї людини можуть бути діарея і болі в животі, тоді як в іншого – депресія або ейфорія і надмірна дратівливість.
Ознаки типової целіакії у дорослих: диспепсія, болі в животі, втрата ваги, психологічні розлади (тривога, депресія, роздратованість), вторинні імунодефіцитні стани, анемія, виразки слизової оболонки порожнини рота, безпліддя, спонтанні аборти, болі в кістках і суглобах (остеопороз, переломи, артрити), синдром хронічної втоми, герпетиформний дерматит, автоімунні захворювання, кишкові кровотечі, лімфоми.
Основа лікування – довічне дотримання безглютенової дієти (виключається хліб, сухарі, печиво, кондитерські борошняні та макаронні вироби, паштети, ковбаси). У світі налагоджений промисловий випуск без глютенових продуктів (фірми “Dr. Shar” Італія, “Glutano” Німеччина, “Finax” Швеція, “Molias” Фінляндія та ін.)
При дотриманні безглютенової дієти маса тіла хворих починає відновлюватися через 3 тижні. Гістологічні зміни в кишківнику починають зникати через 2-2,5 року. Одночасно з призначенням безглютенової дієти проводять симптоматичну терапію: вітаміни, препарати кальцію, заліза, ферментні препарати, пробіотики, масаж, гімнастика та ін.
☝️Прогноз при целіакії сприятливий за умови довічного дотримання безглютенової дієти. Неповне дотримання дієти веде до прогресування хвороби й збільшує ризик виникнення ускладнень, зокрема, виразкового єюніта і злоякісних пухлин кишківника.