16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування
16 жовтня 2025
🍏Міжнародний день здорового харчування – один з найактуальніших знакових днів, що присвячений поширенню знань та рекомендацій про раціональне та лікувально-дієтичне харчування серед населення з метою збереження здоров’я нації та профілактики розвитку низки захворювань. Цей день щороку відзначається більше, ніж у 50 країнах світу.
Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.
Відомо, що майже 90% усіх існуючих захворювань беруть свій початок від порушень у харчуванні, яке призводить до порушення роботи органів травлення.
☝️За останні 50 років харчові звички населення зазнали значного впливу від швидкого прогресу у харчовій промисловості (доступність та поширеність висококалорійної неякісної їжі – «Fast food», «легкі» вуглеводи, смакові підсилювачі, консерванти) сприяють порушенню харчування населення усіх вікових груп. Нераціональне харчування та зменшення фізичної активності суттєво впливають на здоров’я і тривалість життя людей.
Серед порушень у харчовій поведінці та нездорових харчових звичок, характерних для населення України є такі:
✔️споживання великої кількості простих (легких) вуглеводів та насичених жирів, при недостатній кількості споживання білків, вітамінів та мінеральних речовин;
✔️нерегулярне харчування (відсутність сніданків, пізні вечері, та ін.);
✔️харчування «на ходу» або «за компанію» (порушення культури харчування);
✔️споживання несвіжої, сумнівної якості їжі;
✔️споживання трансжирів, генномодифікованої їжі, напівфабрикатів (низька поживна цінність сучасних продуктів).
Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу.
Рекомендації для здорового харчування:
✅Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
✅Вживайте більше фруктів та овочів у щоденному раціоні.
✅Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
✅Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру.
✅Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій, не вживайте алкоголь.
✅Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
✅Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
✅Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.
✅Завантажте «Тарілку здорового харчування»: розподіл раціону за групами продуктів.
📌Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним. Всесвітній день здорового харчування створений для того, щоб кожна людина замислилася про своє здоров’я та раціон. Здоровий спосіб життя, елементом якого є культура харчування, має стати потребою кожної цивілізованої людини.
Бережімо себе і харчуймося правильно!