Усі новини

ПОЧАТОК СЕЗОНУ ГКІ.

Гострі кишкові інфекції ( ГКІ) як і більшість інфекційних хвороб мають сезонний підйом захворюваності – літньо-осінній. Теперішній час і є найбільш загрозливим для росту захворюваності на ГКІ та появи значних спалахів цих хвороб.

До групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В,  інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, різні вірусні захворювання (ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші.

Усі збудники ГКІ є специфічними паразитами людини і тварин. Проте вони мають здатність виживання та розмноження в зовнішньому середовищі (вода, грунт, харчові продукти, предмети  вжитку тощо). Вони зберігають життєдіяльність на різних предметах від 1 – 5 днів до декількох місяців, особливо в теплий період року. Сприяють розповсюдженню збудників мухи.

Основними симптомами ГКІ є: нудота, блювота, пронос, біль в животі, відсутність апетиту, підвищення температури, загальна слабкість.

У 2023 році в Донецькій області відмічалось зниження захворюваності на ГКІ порівняно з аналогічним періодом попереднього року на 32,0%, в т.ч. ротавірусним ентеритом на 70,0%.

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій загалом була сприятливою, спалахів кишкових інфекцій не зареєстровано. Проте негативним чинником являлося те, що серед 744 захворілих на ГКІ – 76,0% склали діти до 17 років, найбільш часто, хворіли діти вікової групи 1-4 роки (40,3%).

Поширення кишкових інфекцій відбувалося переважно харчовим (90,0,%) і контактно-побутовим (4,3%) шляхами.

Факторами передачі збудників ГКІ слугували: готові кулінарні вироби, овочі і фрукти, молокопродукти, яйця, кондитерські вироби, соки та інші продукти.

У більшості випадків, продукти були придбані в місцях несанкціонованої торгівлі або готувались та зберігались з порушеннями санітарний норм.

Ураховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з дотриманням санітарних правил, знищувати мух. Сирі овочі та фрукти треба добре мити проточною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику, дотримуючись термінів їх придатності.

Поділитися:
Знайти