Всесвітній день безпеки харчових продуктів
7 червня 2025
📅Кожен рік 7 червня відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів. Цей день нагадує про те, що обачний підхід до питань безпеки харчування є запорукою здоров’я та профілактики багатьох захворювань, пов’язаних зі способом харчування.
📣В Україні питання безпечності харчових продуктів регулюються на законодавчому рівні, зокрема, законами «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Чому ж безпечність харчових продуктів важлива?
Їжа – третя за важливістю потреба людини після повітря та води. Харчування може сприяти підтримці нашого здоров’я тільки за умови, що вона безпечна. Якщо їжа небезпечна – це не їжа.
Хто ж забезпечує безпечність харчових продуктів?
Кожен, хто виробляє, транспортує, зберігає, готує, доставляє та споживає харчові продукти, повинен використовувати методи, які забезпечують безпечність харчових продуктів на шляху «від лану до столу».
Яким чином продукти харчування можуть стати небезпечними для споживання?
Забруднювач може потрапити через ґрунт, воду, повітря або обладнання, яке використовують під час виробництва та перероблення. Небезпечною для використання їжа може стати через неправильне зберігання, транспортування при невідповідній температурі або ж безпосередньо через споживача, якщо він, наприклад, не піддав її достатній термічній обробці.
‼️Безпека харчових продуктів є основним принципом підходу «Єдине здоров’я», тому що їжа, яка необхідна для виживання людини, надходить із джерел рослинного та тваринного походження.
Для підтримки та збереження вашого здоров’я дотримуйтеся наступних правил безпечності харчових продуктів в побуті:
✅Дотримуйтеся чистоти: ретельно мийте руки, кухонні поверхні та прилади, які стикаються з продуктами харчування;
✅Розподіляйте сирі та готові продукти (окреме зберігання, окремі прилади для приготування);
✅Ретельно проводьте термічну обробку їжі, особливо м’яса, птиці, яєць, риби;
✅Зберігайте продукти харчування при безпечній температурі;
✅Використовуйте для приготування та споживання їжі чисту воду;
✅Будьте вибірковими при покупці харчових продуктів (звертайте увагу на пакування, маркування, склад, терміни придатності, умови зберігання тощо).