Усі новини

Всесвітній тиждень обізнаності про сіль

🧂Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення кількості солі у харчовому раціоні задля покращення здоров’я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання. За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік), українці вживають 12,6 г солі на добу. Це майже втричі більше за рекомендовану ВООЗ норму – 5 г на добу.

Натрій – незамінний елемент для організму, що відіграє ключову роль у передачі сигналів між клітинами та у функціонуванні мозку. Цей мінерал також допомагає підтримувати рівновагу рідин у тілі, що критично важливо для нормальної роботи серця та нирок.

ℹ️Сіль міститься в незначній кількості в багатьох натуральних продуктах харчування – морепродуктах, м’ясі, молоці, навіть овочах і фруктах. Велику її кількість містять усі промислово перероблені продукти – консерви, сири, ковбасні та м’ясні вироби, соуси, хлібобулочні вироби тощо.

Сьогодні значно підвищується ризик виникнення патологічних процесів, спричинених підвищеним споживанням солі з їжею. Натрію хлорид присутній в раціоні більшості розвинених країн. Водночас крім хліба і традиційних національних страв, сіль є неодмінним компонентом повсякденного харчування та популярних страв їжі на ходу. Різноманітний вибір і сучасна модифікація всіх варіантів швидкої їжі, на жаль, не відповідають вимогам і принципам здорового харчування. Ефект економії часу нівелюється тим, що звичка харчуватися напівфабрикатами, їжа поза домом, фастфуд серйозно позначаються на здоров’ї, і причиною негативних змін є натрій, особливо в комбінації з жирами та цукром. Натрій ароматизує, консервує їжу, міститься не тільки в солі, але й у харчовій соді, розпушувачі. Окремий аспект – натрій глутаміновокислий, смакова добавка Е621, відома як глутамат натрію. Завдяки глутамату натрію, який містить переважна кількість вироблених підприємствами харчової промисловості продуктів, економляться натуральні складники, підсилюється смак і апетит, виникає звикання.

Вищевикладене є приводом для занепокоєння, оскільки сьогодні велика кількість людей різних національностей, вікових і соціальних категорій потенційно схильна до ризику проблем зі здоров’ям через занадто велику кількість іонів натрію в більшості харчових продуктах.

Вживання харчових продуктів зі значним вмістом солі провокує затримку в організмі рідини, що в результаті підвищує артеріальний тиск. Надмірне споживання солі – це серйозна проблема. ВООЗ рекомендує не перевищувати 5 грамів солі на день(близько 1 чайної ложки на добу), оскільки її надлишок підвищує ризик розвитку:

  • Гіпертонії (високий артеріальний тиск);
  • Серцево-судинних захворювань;
  • Інсульту;
  • Захворювань нирок, затримці рідини в організмі та виникненню набряків.

Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:

  • Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
  • Вивчайте етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.
  • Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.
  • Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.
  • Приберіть сільничку зі столу.
  • Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.
  • Замість соусів та солі додавайте у страви приправи та зелень.
  • Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте, як основу, сік апельсину, лимону, лайму.
  • Формувати звичку вживати менше солі необхідно з дитинства.

☝️Якщо хочете заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно. Будьте прикладом для своїх дітей!

Поділитися:
Знайти