Як зберігати воду та продукти при перебоях з електро – та водопостачанням
16 листопада 2024Через постійні масові обстріли Донеччина страждає від екстрених відключень світла, перебоїв з водозабезпеченням. Такі обставини сприяють високим ризикам для здоров’я населення, оскільки вживання зіпсованої їжі, використання неякісної води можуть привести до серйозних наслідків для здоров’я. Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в таких умовах, надаємо поради:
Як зберігати їжу та продукти під час відсутності енергопостачання:
☝️Відкривати холодильник та морозильну камеру тільки за необхідності та на більш короткий час.
☝️Покладіть акумулятори холоду або ємності з замороженою водою в холодильник для збереження низької температури.
☝️Якщо є холодна комора, використовуйте її для збереження продуктів харчування.
Якщо відключення світла триває більше 4 годин:
- Ніколи не пробуйте швидкопсувні продукти (м’ясо, птицю, рибу та залишки їжі), щоб визначити, чи безпечні вони. Якщо є сумніви – викиньте!
- Якщо продукти в морозильнику розморозились, їх треба негайно приготувати, тому що після повторного заморожування продукти можуть бути небезпечними для вживання.
- Якщо немає можливості правильно приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо запаковані, консервовані продукти, які не потребують збереження при низьких температурах та мають тривалий термін придатності.
- Не залишайте готові страви при кімнатній температурі довше ніж 2 години.
Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:
💧Використовуйте для вживання воду тільки питної якості – бутильовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.
💧Зберігайте запас питної води в чистій, щільно закритій від забруднення тарі.
💧Якщо немає доступу до бутильованої або привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, свердловин, обов’язково прокип’ятивши її перед використанням.
Кип’ятіння води 🌡️– найбільш легкий та ефективний спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити придатною для пиття. При відсутності умов для кип’ятіння використовуйте засоби для дезінфекції води, які треба придбати заздалегідь.
Не зберігайте воду на сонці ☀️. Пластикові та скляні бутилі можуть нагріватися під дією сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воді. Тому краще тримати воду в холодному, темному місці, краще – в скляних ємностях.
Слідкуйте за терміном придатності води 📆. Вода в бутилях також має свій термін придатності і вживання після цієї дати може бути небезпечним для здоров’я.
Закупоріть бутилі після використання🫙. Відкриті бутилі можуть бути місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.
Використовуйте воду 🫗протягом кількох днів після відкриття. Після відкриття бутля слід використовувати воду протягом 3–5 днів, інакше якість її може погіршитися.
Не зберігайте ⚠️ воду поруч з хімікатами.
Багаторазовий скляний посуд 🫧 необхідно щодня мити з використанням м’яких засобів і теплою водою для попередження розмноження бактерій.
Не використовуйте 🚫 одноразові бутилі повторно, це може бути небезпечно для здоров’я.