Усі новини

Як зберігати воду та продукти при перебоях з електро – та водопостачанням

Через постійні масові обстріли Донеччина страждає від екстрених відключень світла, перебоїв з водозабезпеченням. Такі обставини сприяють високим ризикам для здоров’я населення, оскільки вживання зіпсованої їжі, використання неякісної води можуть привести до серйозних наслідків для здоров’я. Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в таких умовах, надаємо поради:

Як зберігати їжу та продукти під час відсутності енергопостачання:

☝️Відкривати холодильник та морозильну камеру тільки за необхідності та на більш короткий час.

☝️Покладіть акумулятори холоду або ємності з замороженою водою в холодильник для збереження низької температури.

☝️Якщо є холодна комора, використовуйте її для збереження продуктів харчування.

Якщо відключення світла триває більше 4 годин:

  • Ніколи не пробуйте швидкопсувні продукти (м’ясо, птицю, рибу та залишки їжі), щоб визначити, чи безпечні вони. Якщо є сумніви – викиньте!
  • Якщо продукти в морозильнику розморозились, їх треба негайно приготувати, тому що після повторного заморожування продукти можуть бути небезпечними для вживання.
  • Якщо немає можливості правильно приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо запаковані, консервовані продукти, які не потребують збереження при низьких температурах та мають тривалий термін придатності.
  • Не залишайте готові страви при кімнатній температурі довше ніж 2 години.

Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:

💧Використовуйте для вживання воду тільки питної якості – бутильовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.

💧Зберігайте запас питної води в чистій, щільно закритій від забруднення тарі.

💧Якщо немає доступу до бутильованої або привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, свердловин, обов’язково прокип’ятивши її перед використанням.

Кип’ятіння води 🌡️– найбільш легкий та ефективний спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити придатною для пиття. При відсутності умов для кип’ятіння використовуйте засоби для дезінфекції води, які треба придбати заздалегідь.

Не зберігайте воду на сонці ☀️. Пластикові та скляні бутилі можуть нагріватися під дією сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воді. Тому краще тримати воду в холодному, темному місці, краще – в скляних ємностях.

Слідкуйте за терміном придатності води 📆. Вода в бутилях також має свій термін придатності і вживання після цієї дати може бути небезпечним для здоров’я.

Закупоріть бутилі після використання🫙. Відкриті бутилі можуть бути місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.

Використовуйте воду 🫗протягом кількох днів після відкриття. Після відкриття бутля слід використовувати воду протягом 3–5 днів, інакше якість її може погіршитися.

Не зберігайте ⚠️ воду поруч з хімікатами.

Багаторазовий скляний посуд 🫧 необхідно щодня мити з використанням м’яких засобів і теплою водою для попередження розмноження бактерій.

Не використовуйте 🚫 одноразові бутилі повторно, це може бути небезпечно для здоров’я.

Поділитися:
Знайти