«Залізо в крові — енергія в житті»
8 листопада 2025
Ви коли-небудь помічали, що іноді сили просто зникають? 😔Навіть після сну відчуваєш втому, паморочиться голова, важко зосередитися, а серце б’ється швидше, ніж зазвичай…Можливо, справа не у стресі, а у низькому гемоглобіні.
Гемоглобін — це білок у червоних кров’яних тільцях (еритроцитах), який переносить кисень від легенів до тканин і повертає вуглекислий газ назад.
📈Нормальний рівень гемоглобіну залежить від віку, статі та стану здоров’я: для чоловіків це приблизно 130–160 г/л, для жінок — 120–140 г/л. Нестача гемоглобіну призводить до анемії, яка проявляється втомою, слабкістю, запамороченням.
ℹ️Анемія (малокрів’я, недокрів’я) — це патологічний стан, що характеризується зменшенням кількості еритроцитів (червоних кров’яних тілець) та/або гемоглобіну в крові, що призводить до недостатнього насичення тканин киснем (гіпоксії).
Що викликає дефіцит?
Найчастіше брак заліза, вітаміну B12 або фолієвої кислоти. Рівень гемоглобіну може коливатися не лише через харчування, а й через хронічні хвороби, вагітність.
✔️Залізо — це головний будівельний матеріал для гемоглобіну:
- гемове (з тваринних продуктів, засвоюється на 15–30%);
- негемове (з рослинних джерел, засвоюється на 2–20%).
Щоб гемоглобін залишався в нормі, важливо комбінувати обидва типи.
Тваринні джерела заліза
- печінка (яловича, свиняча);
- червоне м’ясо (яловичина, телятина);
- птиця (курятина, індичка);
- морепродукти (устриці, мідії, креветки).
Рослинні джерела заліза:
- шпинат;
- бобові (сочевиця, нут, квасоля);
- гарбузове насіння;
- буряк.
Вітаміни для синтезу гемоглобіну
🟢Вітамін B12: енергія для крові, джерела B12:
- риба (лосось, скумбрія). 100 г лосося забезпечують до 4,8 мкг B12 — це більше добової норми;
- яйця (одне яйце містить близько 0,6 мкг B12);
- молочні продукти (сир і йогурт);
🟢Фолієва кислота будівельник ДНК, джерела:
- зелені листові овочі (капуста кале, шпинат);
- авокадо;
- цитрусові.
🟢Вітамін C підсилювач засвоєння, джерела:
- болгарський перець.
- цитрусові.
- ківі.
Продукти, які заважають засвоєнню заліза
🟠чай і кава;
🟠продукти з оксалатами (оксалати є природним продуктом обміну речовин, який у нормі виводяться з організму із сечею. Підвищений вміст солей у сечі збільшує ризик утворення оксалатних каменів у нирках і розвитку сечокам’яної хвороби).
Для міцного здоров’я та стабільного гемоглобіну поєднуйте продукти з залізом та вітаміном C.
Готуйте різноманітні страви:
- додавайте до раціону свіжі соки;
- пийте достатньо води та додайте фізичну активність.
⚡Зробіть ваше харчування смачним і корисним та відчувайте приплив енергії!