Інфікування людини здебільшого відбувається після вживання м’ясних продуктів, рибних продуктів, яєць та виробів з них, молока та молочних продуктів, овочів та фруктів.
До групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В, інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, різні вірусні захворювання (ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші.
При перших ознаках отруєння слід діяти негайно, адже наслідки інтоксикації організму отрутою можуть бути летальні.
При сальмонельозі можуть викликати такі симптоми як: лихоманка, діарея, блювання, абдомінальний біль
Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування.
Гриби володіють здатністю до накопичування токсичних елементів, небезпечних для здоров’я людини.
Опісторхоз – природно-осередковий гельмінтоз тварин і людини, що характеризується ураженням жовчних шляхів, печінки та підшлункової залози.
Ротавірус дуже заразний, захворіти можна після потрапляння до організму менше 100 вірусних частинок.
Діти хворіють набагато частіше за дорослих у зв’язку з недотриманням правил особистої гігієни.
Переносники інфекції, які підтримують існування збудника в природних вогнищах, є кровосисні комахи (іксодові і гамазові кліщі, комарі, ґедзі).